пʼятниця, 29 квітня 2016 12:30

Останній гетьман України запровадив гривню, армію та університети
5

Фото: www.facebook.com/clio.eu/

29 квітня 1918 року гетьманом України став генерал Павло Скоропадський.

Павло Скоропадський народився 1873 року у Вісбадені. Після закінчення у Петербурзі елітарного пажеського корпусу, жив деякий час у Франції. В роки Першої світової війни він командував корпусом, з яким влітку 1917 року став на захист Української Народної Республіки. У жовтні генерал Скоропадський очолив військові формування УНР. Йдеться в "Цей день в історії".

Гетьман запровадив гривню, заснував низку українських банків, відремонтував залізницю, сформував 60-тисячну регулярну армію. Також Скоропадський звертав увагу і на політику культури. Він відкрив понад 150 українських гімназій, університети в Києві і Кам'янці-Подільському, Державний архів, Національну галерею мистецтв, Український історичний музей, Український театр опери і балету, Українську національну бібліотеку та Українську Академію Наук.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 98 років тому Україна вийшла на міжнародну арену

Восени 1918 року зовнішньополітичні орієнтири Павла Скоропадського змінились. Після листопадових революцій в Австро-Угорщині та Німеччині відбувся крах його політичних партнерів. В результаті зникла стабільність гетьманської влади. 14 листопада Скоропадський оголосив про федерацію з майбутньою небільшовицькою Росією, а 16 листопада відбувся виступ Січових стрільців у Білій Церкві.

Нагадуємо, у ніч з 28 на 29 квітня 1918 року австро-німецькі війська зупинили засідання Центральної Ради, після чого Павла Скоропадського обрали гетьманом України на Хліборобському конгресі. В цей день Центральна Рада обговорювала проект Конституції УНР.

Зараз ви читаєте новину «Останній гетьман України запровадив гривню, армію та університети». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua
Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути