четвер, 28 квітня 2016 12:45

98 років тому перестала існувати Центральна Рада

98 років тому перестала існувати Центральна Рада

28 квітня 1918 року австро-німецькі війська зупинили засідання Центральної Ради. В цей день обговорювався проект Конституції УНР.

28 квітня було заблоковано роботу ЦР та заарештовано двох міністрів. Наступного дня голову Української Народної Громади, Павла Скоропадського, обрали гетьманом України на Хліборобському конгресі. Повідомляє "Цей день в історії".

Після підписання на початку лютого 1918 року Берестейського мирного договору із Німеччиною, Австро-Угорщиною, Туреччиною і Болгарією більшовицькі війська були виведені з України. На початку березня уряд Української Народної Республіки повернувся з Вінниці до Києва, а більша територія країни була окупована австро-німецькими військами.

Усі сили Центральна Рада спрямувала на підготовку конституції, затвердження якої планувалось 29 квітня. Втім, міжособистісні чвари між членами ЦР та слабкий адміністративний апарат унеможливлювали нормалізацію ситуаціъ в країні. Невдоволення серед населення зростало.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Таємний" договір призвів до війни з більшовиками

У ніч з 29 на 30 квітня прихильники гетьмана захопили приміщеннями генеральних секретарств. 30 квітня Павло Скоропадський видав "Грамоту до всього українського народу", згідно з якою розпускались Мала і Центральна Рада, міністерства і земельні комітети.

Нагадуємо, що Берестейський договір від 9 лютого 1918 року означав вихід УНР на міжнародну арену. Але неспроможність УЦР виконувати в повному обсязі господарські статті договору призвела до наростання суперечностей між УЦР і австро-німецьким командуванням в Україні. В результаті чого відбулося падіння демократичної УНР і появи гетьманського уряду Павла Скоропадського.

Зараз ви читаєте новину «98 років тому перестала існувати Центральна Рада». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua
Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути