пʼятниця, 23 липня 2021 08:22

Визначили збудника смертельної хвороби

Визначили збудника смертельної хвороби
Лікар проводить обстеження матроса задля виявлення чуми.1901-го з'ясували, що переносником бубонної чуми є щури. Фото: https://wellcomecollection.org

Німецький лікар Роберт Кох 23 липня 1901-го висунув теорію, що переносником бубонної чуми є щури. Це стало початком боротьби із переносниками смертельної недуги.

Основні праці німецького вченого, медика Роберта Коха присвячені виявленню мікроорганізмів — збудників інфекційних хвороб і розробці методів боротьби з ними. Відкрив та описав холерний вібріон — збудника холери. Проводив численні досліди над мишами. За допомогою "щеплень" крові, взятої з селезінки здорових і померлих від сибірської виразки тварин, він намагався заразити піддослідних гризунів. Виявив, що чума та сибірська виразка може передаватися через кров та укуси.

Досліджував в Африці та Індії малярію, лихоманку Чорної Води, сонну хворобу у великої рогатої худоби і коней.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Медик зробив відкриття пов'язане з кров'ю

Великого тріумфу Кох досяг 24 березня 1882-го, коли оголосив, що зумів виділити бактерію, що спричинює туберкульоз. Кох виготовив вакцину з ослаблених бактерій. Вакцинація проти туберкульозу з'явилась тільки через декілька років після смерті Коха. 1885-го спеціально для вченого створили Інститут гігієни в Берлінському університеті.

1905-го за "дослідження й відкриття, що стосуються лікування туберкульозу", професор Роберт Кох отримав Нобелівську премію з фізіології й медицини.

24 березня відзначають Всесвітній день боротьби з туберкульозом. "Паличку Коха" носить в собі кожна четверта людина на Землі.

Це підступна інфекція, яка здатна повільно вбивати свого носія і приймати невиліковні форми. Хвороба передається від людини до людини повітряно-крапельним шляхом при кашлі, чханні або спльовуванні мокротиння.

Зараз ви читаєте новину «Визначили збудника смертельної хвороби». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути