Ексклюзиви
середа, 18 квітня 2018 10:25

Обладнання однієї з найкращих цукроварень вивезли російські солдати
21

105 років тому в містечку Ходорів – тепер Жидачівський район на Львівщині звели потужну цукроварню. В той час Ходорів входив до складу Австрійської імперії. Продукція підприємства швидко завоювала популярність у державі і за її межами. Славилась своєю якістю. Ходорівський цукор став справжнім брендом.

Gazeta.ua пропонує переглянути світлини ходорівської цукроварні. На них зафіксоване прогресивне обладнання. Воно було спеціально виконане на фабриці Skodа в чеському містечку Пльзень.

Ходорівський цукровий завод
Фото: polona.pl
Ходорівський цукровий завод
Ходорівський цукровий завод
Ходорівський цукровий завод
Ходорівський цукровий завод

Акціонерне товариство "Ходорів" утворили граф Ян Замойський та інженер Броніслав Альбіновський. Перед тим як побудувати цукроварню, вони взяли 1912 року величезний кредит в одному із львівських банків. Призначили на посаду директора Товариства досвідченого інженера, технолога цукроваріння, якого знали в Італії, Моравії та Німеччині – Станіслава Кремера.

Проект замовили у чеського архітектора Мацея Бляха, який мав досвід зведення потужних цукроварень в Румунії, Італії та Болгарії. Креслення та розрахунки проекту створили за рекордні строки – 2 місяці. Будівництво закінчили 1913-го.

За перший сезон завод переробив 363 тис. ц. цукрових буряків і дав 44 тис. ц. цукру.

1914 року розпочалась Перша світова війна. В місто увійшли тодішні противники австрійців - російські війська. Вони вивезли в Російську імперію усі запаси цукру і демонтували більшу частину цінного устаткування.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як жило місто Сокаль у часи Першої світової - добірка фото

В другій половині 1915-го російській війська були змушені покинути Ходорів. Вони підірвали вибухівкою 65-метрову трубу цукроварні і підпалили головне приміщення фабрики.

Потім 15 місяців на території цукроварні дислокуються австрійські війська. Частину будівель вони переробляють на кошари.

Відбудовою цукроварні в Ходорові займаються 1921 року. Ходорівський цукор знову завойовує свою популярність у Європі. Для працівників створюють сприятливі умови для роботи - товариський клуб, музична зала, театр, читальня та фабричний оркестр. Для спортивних потреб – тенісні корти, спортивний парк, тир та стадіони.

Акції ходорівської фабрики були на піку популярності і користувались популярністю на біржах в Європі. В радянський час завод у Ходорові працював. 1994-го випуск цукру-рафінаду припинився, а 1999 року завод повністю закрили.

Письменник Леонід Мосендз після академії у чеському місті Подєбради працює хіміком на цукроварнях у Моравії, лаборантом на винному заводі у Братиславі. Там же підробляє репетитором російської мови. Довго ніде не затримується через погане здоров'я. Зароблене витрачає на лікування у санаторіях.

Зараз ви читаєте новину «Обладнання однієї з найкращих цукроварень вивезли російські солдати». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути