пʼятниця, 08 листопада 2013 21:00

Німці у Полтаві готували розвідників для боротьби із радянськими окупантами

Німці у Полтаві готували розвідників для боротьби із радянськими окупантами
Фото: umoloda.kiev.ua

Після приходу в Україну у 1941 році німецької окупаційної влади на місцях почали створювати різнопрофільні навчальні і дошкільні заклади та навчально-професійні майстерні.

Наприклад, 16 вересня у Полтаві відкрили учбово-професійну майстерню на 5 відділень, де навчалися 150 дівчат. 20 вересня у Кременчуці почала працювати музична школа. Її слухачами стали біля 200 осіб. У Миргороді почала діяти реміснича школа. Учнів забезпечували гуртожитком та харчуванням.

Одночасно у Полтаві в кінці 1941 року організували суто військову школу під назвою "Оріон". Це була спеціальна розвідшкола. Вона мала відділення розвідників, котрих називали ходоками, радистів та диверсантів. Для конспірації ці відділення німці розташували в різних частинах міста. Агентів для розвідувальної роботи готували невеликими групами. Інструкторами були як німці, так і колишні радянські командири.

У розвідшколу направляли колишніх радянських військовополонених, що зголошувалися боротися проти комуністичного режиму Москви. З часом у цю школу почали направляти і безробітних із міської біржі праці. Навчання тривало від кількох тижнів до 2–3 місяців.

Цій школі у Берліні надавали особливого значення. Через це із інспекцією у квітні 1942 року в Полтаві побував керівник німецької армійської розвідки адмірал Канаріс.

"У середині 1942 року радянській контррозвідці вдалося проникнути до "Оріону" й одержати інформацію про її структуру, особовий склад та програму підготовки шпигунів. Після цього німецькому Абверу нічого не залишалося робити, як у квітні 1943 року закрити свою розвідшколу у Полтаві через повну її реконспірацію", – пояснює кандидат історичних наук Віктор Ревегук

Полтава вважалася спокійним тиловим містом. Тож у обласному центрі на початку 1942 року відкрили й курси гестапо. Слухачами курсів були українці, котрі вже певним чином зарекомендували себе у рядах допоміжної поліції. На цих курсах готували розвідників та диверсантів, котрих переправляли літаками у тил радянської армії. Переважно їх направляли у райони Казані, Сталінграду та на Кавказ.

Курси гестапо проіснували аж до приходу у Полтаву радянських окупаційних військ.

Зараз ви читаєте новину «Німці у Полтаві готували розвідників для боротьби із радянськими окупантами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

77

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути