понеділок, 18 грудня 2017 11:02

Миколу Куліша вигнали з притулку за вірші про опікунку

Миколу Куліша вигнали з притулку за вірші про опікунку
Микола Куліш народився 18 грудня. Фото: "Вікіпедія"

Микола Куліш народився 18 грудня 1892 р. у родині селян Гурія та Уляни у Чаплинці, сучасна Херсонська область. Мати рано померла, а батько пішов жити до іншої жінки.

Микола почав працювати у наймах з 5 років. У 1901–1905 роках вчився у місцевій школі.

Селяни зібрали Кулішу 100 рублів і він отримав можливість продовжити навчання в Олешках. Жив у сім'ї свого друга Алейникова. У 1907 потрапив до притулку. За сатиричні вірші до дня народження опікунки Софії Ліснобродської Куліша звідти вигнали. 1909 року його за творчість відрахували з училища. Куліш зміг ступити до демократичної Олешківської чоловічої гімназії. Провчився в ній коштом доброчинного товариства до 1913 року.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На поетичній вечірці спалили збірку Семенка

У гімназії Куліш познайомився з письменником Іваном Дніпровським. 1 грудня 1934 р. у Ялті Дніпровський помер від туберкульозу. Наступного дня після похорон Куліша заарештували. У суді в Києві він визнав себе членом боротьбистського терористичного об'єднання націоналістичної групи ОУН. Це було у свідченнях репресованих митців Антіна Крушельницького, Михайла Ялового та Григорія Епіка.

80 років тому в урочищі Сандармох Медвеж'єгорського району в Карелії, сучасна РФ, розпочалось знищення української інтелігенції.

27 жовтня 1937-го розпочався перший Соловецький етап. У його складі було 1116 ув'язнених. Серед них 170 видатних українців - драматург Лесь Курбас, літератори Микола Куліш, Валер'ян Підмогильний, Григорій Епік, Микола Зеров та інші. Вони увійшли в історію, як "Розстріляне відродження".

Зараз ви читаєте новину «Миколу Куліша вигнали з притулку за вірші про опікунку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути