понеділок, 26 листопада 2012 16:54

Спецтема: 81-і роковини Голодомору 1932-1933 років

"Ніколи радянська влада не хотіла шукати імен" - представили Народну книгу пам'яті жертв Голодомору
7

До неї внесли імена загиблих від голоду, про які повідомили відвідувачі музею, не знайшовши імена родичів у всеукраїнській книзі пам'яті, виданій кілька років тому
Фото: Фото: Ольга Скороход

24 листопада перед ходою зі вшанування жертв Голодомору 1932-33 років презентували Народну книгу пам'яті жертв Голодомору.

Подія відбулася у музеї "Меморіал пам'яті жертв голодоморів в Україні". До неї внесли імена загиблих від голоду, про які повідомили відвідувачі музею, не знайшовши імена родичів у всеукраїнській книзі пам'яті, виданій кілька років тому.

"Велика вітчизняна війна забрала життя 8 мільйонів українців. Вона тривала 4 роки. А за неповних три роки 30-х років у мирний час загинуло не менше шести мільйонів. Це трагедія вселенського масштабу! Важко передати що відбувалося в той час у радянській державі", - сказав директор музею Віктор Діденко.

Він закликав відвідувачів і надалі допомагати музейникам зі встановлення імен всіх загиблих.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Ламали не лише тіло й душу, але і мову" - видали спогади очевидця Голодомору

"Саме вісімдесят років тому, в листопаді з'явилися перші ознаки не просто голоду, а Голодомору - масової загибелі людей, - зазначив він. - У нас представлена Книга пам'яті. Ми хочемо продовжувати справу, яка була розпочата кілька років тому. Про Голодомор 1921-22 рр. ми майже нічого не знаємо, а голод 1946-47-го - це взагалі таємниця, яка зберігається за десятьма замками. Нам потрібно встановити імена усіх людей, які тоді загинули. Лише тоді ми зможемо не ставити питання чи був геноцид. Тому що показати масштаб трагедії ми зможемо лише у тому випадку, якщо будуть встановлені всі імена загиблих".

Віктор Діденко розповів про труднощі зі встановлення імен померлих - відсутність записів про смерть в архівах та небажання ділитися інформацією з боку очевидців та місцевої влади.

"Ми можемо навести приклад. є село Локня Сумського району Сумської області. У Книзі жертв Голодомору записано три невстановлені особи. Ми подали офіційний запит до Державного архіву Сумської області. Він нам офіційно повідомив 52 людини, що загинули в цьому селі, які зафіксовані в архівах. Приклад інший: село Сахнівка Корсунь-Шевченківського району Черкаської області. У Книзі записано 15 осіб. Мешканцями цього села, які займалися пошуками, встановлено 752 особи померлих. Тобто різниця дуже велика. Ще можна згадати село Масівці Хмельницької області. Там також у книзі записано біля 30, а насправді загинуло біля 300" , - повідомив він.

У музеї також презентували електронну версію експозиції та фондів - Меморіал пам'яті жертв Голодоморів он-лайн. Наразі робота над проектом триває. Завдяки їй з матеріалами про Голодомори можна буде знайомитися у будь-якій частини світу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Голодомор був геноцидом: історик порівняв голоди в Україні та Казахстані

Он-лайн виставку створюють за сприяння Міжнародного фонду "Відродження".

"Я пам'ятаю час, коли видали першу книгу пам'яті. І не потрібно забувати що почав це робити Ющенко, як би ми сьогодні до нього не ставилися. Хочу наголосити на ролі цього музею. Подивіться на села, де жили ваші родичі. Може, ви знайдете тих, хто були сусідами ваших батьків, дідів, бабусь. Тому що все-таки ми вижили, наш вік продовжується. А ось ті ненароджені - мільйони людей - це страшний жах, який був в Україні. І я абсолютно проти того, щоб сьогодні ця тема підривала єдність українців. Ми мусимо гідно перенести цю трагедію, треба знаходити кожного, хто помер", - зазначив голова фонду, Євген Бистрицький.

Він також закликав і надалі збирати імена померлих від голодоморів в Україні.

"Є багато людей, які роблять кар'єру на Голодоморі і спекулюють на цій темі. Я хотів би сказати тим, хто ніколи не думав чому так сталося. Ми маємо 5 мільйонів загиблих у Голодомор і мільйони тих, хто загинув під час війни. І ніколи радянська влада не хотіла шукати імен. Це почали робити вже після незалежності. Це необхідно робити, адже коли держава цінує людську гідність, вона мусить відповідати за кожного загиблого".

Зараз ви читаєте новину «"Ніколи радянська влада не хотіла шукати імен" - представили Народну книгу пам'яті жертв Голодомору». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

8

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути