понеділок, 12 листопада 2012 14:09

Спецтема: 81-і роковини Голодомору 1932-1933 років

"Ламали не лише тіло й душу, але і мову" - видали спогади очевидця Голодомору

Автор: Фото: litakcent.com
 

? Видавництво "А-ба-ба-га-ла-ма-га" опублікувало мемуари колишнього українського селянина Дмитра Гойченка (1903-1993), який останні роки життя провів у Сполучених Штатах. Книга носить назву "Красный апокалипсис: Сквозь голодомор и раскулачивание".

"Це унікальні свідчення про страшні часи радянської колективізації та Голодомору в Україні (південно-східні області, Одеса, Київ та Київщина). На відміну від художніх творів Барки чи Багряного, в історичній мемуарній літературі практично не збереглося настільки детальних, як у цій книзі, описів людиноненависницького комуністичного режиму", - сказано в анотації до видання.

Рукописи були виявлені 1994 року в еміґрантському архіві Сан-Франциско.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Голодомор в селі померло втричі більше людей, ніж на війні

Директор видавництва Іван Малкович закликає читачів детально ознайомитися з книгою, щоб не пропустити деталей:

"У книжці багато коментарів та приміток Павла Проценка. Описаний весь життєвий шлях Дмитра Гойченка, тому не потрібно поспішати, читач дізнається про всі події. Рукописи були абсолютно випадково знайдені в американському архіві, довго встановлювали їхнє походження, кому вони належать. Їх опубліковали вперше у Москві 2006 року, але малим накладом".

До слова, спогади Гойченка є першою книгою, яку "А-ба-ба-га-ла-ма-га" видало російською мовою.

"Дуже страшні рукописи насправді, і читати їх страшно, - додає пан Малкович. - Вони написані російською мовою. Ми вирішили видати їх мовою оригіналу, оскільки дуже цікаво дослідити мову тексту — українізми, які там зустрічаються. Там видно як ламають не лише тіло й душу, але й мову".

"Автор цих безцінних свідчень, сам родом із селян, волею долі опинившись у лавах войовничих гнобителів свого стану, робив успішну кар'єру. Належачи до партійно-радянської номенклатури, він володів різнобічною інформацією про становище в суспільстві. Поступово прозріваючи, Гойченко напружено вдивлявся і аналізував усе побачене й пережите. Це зробило його мемуари справжньою енциклопедією трагічного українського буття епохи Голодомору", - зазначають видавці.

Зараз ви читаєте новину «"Ламали не лише тіло й душу, але і мову" - видали спогади очевидця Голодомору». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

46

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути