неділя, 25 листопада 2012 12:25

Спецтема: 81-і роковини Голодомору 1932-1933 років

Доки не буде українців при владі, питання Голодомору з місця не зрушиться - історик
6

Олександр Ушинський
Фото: Фото: Анатолій БАБАК

Нині в Україні трагедія Голодомору замовчується державними високопосадовцями, оскільки всі вони не українського походження.

Про це в коментарі Gazeta.ua заявив директор Асоціації дослідників Голодоморів в Україні Олександр Ушинський.

"Ні на телевізії, ні на радіо, ні в пресі належним чином не говорили про Голодомор – про цю трагічну сторінку української нації. Лише останні два-три дні до річниці щось там повідомлялося, а місяць-півтора до того вони займалися лише виборами", - каже дослідник.

На його думку, такі сторінки української історії потрібно пам'ятати й нагадувати людям.

"Де документальні фільми, де свідчення тих людей? Де продовження спілкування з іноземними державами щодо подальшого визнання голоду як геноциду української нації на рівні тих держав. Бо 14 країн визнали, а решта?.. А тому, що немає наполегливої політики державних діячів і Міністерства закордонних справ, яке представляє цю державу. Я вважаю, що на нинішньому етапі ця планетарна трагедія замовчується", - заявив Ушинський.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Янукович за 5 хв. поклав квіти до пам'ятника Голодомору, не спустившись до музею

За його словами, до тих пір, доки не буде українців при владі, питання Голодомору з місця не зрушиться.

"Сьогодні немає жодного українця серед вищих державних чиновників. Янукович – білорус, прем'єр-міністр Азаров-Пахло відомої національності, Табачник – відомої національності, всі віце-прем'єри – росіяни. Міністр "небезпеки" України, я так його називаю, вчорашній житель Росії Калінін. Міністерство оборони очолює Саламатін, який теж лише кілька років тому взяв українське громадянство. Тому про що можна говорити взагалі? Про яке вшанування, про яку віру й про яке майбутнє української нації?..", - підкреслив історик.

Олександр Ушинський - автор першого пам'ятника жертв Голодомору в Україні, який споруджений у селі Тарган Володарського района на Київщині в 1988 році.

Нагадаємо, 24 листопада в Києві відбулася скорботна хода пам'яті від метро "Арсенальна" до Меморіалу пам'яті жертв голодоморів в Україні. Біля Меморіалу провели панахиду за вбитими голодом, загальнонаціональну хвилину мовчання та всеукраїнську акцію "Запали свічку".

Зараз ви читаєте новину «Доки не буде українців при владі, питання Голодомору з місця не зрушиться - історик». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

75

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути