субота, 24 листопада 2012 00:51

Спецтема: 81-і роковини Голодомору 1932-1933 років

Янукович за 5 хв. поклав квіти до пам'ятника Голодомору, не спустившись до музею
12

Фото: Фото: Анатолій БАБАК

Президент України Віктор Янукович лише створює видимість вшанування пам'яті жертв Голодомору.

Про це в коментарі Gazeta.ua заявив директор Асоціації дослідників Голодоморів в Україні Олександр Ушинський.

"Сьогодні вранці тут (біля Національного музею "Меморіал пам'яті жертв голодоморів в Україні" в Києві – Gazeta.ua) був Віктор Янукович. Він привів із собою ще трьох колишніх президентів. Однак Янукович був лише зверху, підійшов, поклав квіти, але у це святе місце, де є український дух, українська аура і вся українська історія – він не спустився", – розповів Ушинський, автор першого пам'ятника жертв Голодомору в Україні, який споруджений у селі Тарган Володарського района на Київщині в 1988 році.

На його думку, це говорить про те, що Президент України лише створює видимість вшанування пам'яті жертв Голодомору.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: УКРАЇНА ЗГАДУЄ ГОЛОДОМОР. Анонс заходів зі вшанування пам'яті жертв геноциду

"А для того, щоб відволікти увагу людей і сказати, що президент солідарний із народом, то він і приїхав на 5 хвилин, поклав квіти й пішов. Мало того, слово "геноцид" він розпорядився викинути з лексики своїх державних установ, які очолює Партія регіонів. Тому що сьогодні Державний архів України очолює комуністка Ольга Гінзбург, а Інститут національної пам'яті – Валерій Солдатенко, який заперечує голод як геноцид української нації. Аналогічної думки дотримується і його заступник. Тому, по суті, це інститут не національної пам'яті, а національної ганьби", – зазначив дослідник.

Він також додав: "Якщо на державному рівні прийнятий закон про Голодомор, де заперечення голоду як геноциду української нації карається законодавством, і цей закон не скасовувався. А сьогодні державні чиновники це заперечують, значить вони є злочинцями у власній державі".

Нагадаємо, завтра, 24 листопада, у Києві відбудеться скорботна хода пам'яті від метро "Арсенальна" до Меморіалу пам'яті жертв голодоморів в Україні – початок о 14:00. Також заплановані інші пам'ятні заходи біля Меморіалу (панахида за вбитими голодом, загальнонаціональна хвилина мовчання та всеукраїнська акція "Запали свічку" – о 16.00).

Зараз ви читаєте новину «Янукович за 5 хв. поклав квіти до пам'ятника Голодомору, не спустившись до музею». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

29

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути