Ексклюзиви
понеділок, 05 лютого 2018 21:47

Нестор Махно роздавав селянам книги

Нестор Махно роздавав селянам книги
Нестор Махно очолив боротьбу селян проти більшовиків Фото: russian7.ru

5 лютого 1920 року у Гуляйполі – тепер райцентр Запорізької області, селяни під проводом Нестора Махна роззброїли частини Червоної армії.

"Більшовики п'яні роз'їжджають по селах, вимагають, щоб їм готували найкращі страви. Вони б'ють нагайками селян, б'ють і говорити не дають", - писала у своєму щоденнику дружина Нестора Махна Галина Кузьменко.

У цей час у Махна була сильна армія, всі солдати якої підлягали обліку. Навесні 1919 року ІІІ Всеукраїнський з'їзд рад прийняв рішення про перехід землі у власність земельних комтетів. Комуністи оголосили продрозверстку. Гуляйпільска рада твердо відстоювала самостійність своєї республіки від більшовиків. Зокрема, захищали селян, які відмовлялися платити продовольчий податок. Більшовистських комісарів жорстоко виганяли назад у Москву, пише сайт we.org.ua.

У жовтні 1920 року Махно повірив більшовикам, які обіцяли йому визнати незалежність Гуляйпільської республіки. В обмін на допомогу у визволенні Криму від барона Врангеля. Однак більшовики не дотримали обіцянку, а натомість стягнули чималі сили до Гуляйполя. Почали воювати.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Нестор Махно відтягував на себе великі сили армії УНР - історик

Махно дозволив церкви, проводив боротьбу із неписьменністю. Із походів книги і роздавав селянам. Його спільники випускали декілька газет, друкували листівки, влаштовували мітинги, лекції, аукціони в допомогу пораненим. Особливо популярними були спектаклі похідного театру. Ставили переважно класику, але незабаром репертуар збагатився двома тільки що написаними п'єсами – "Життя махновців" і "Шлях махновця".

Анархіст Нестор Махно вісім років прожив із "петлюрівкою" Галиною Кузьменко. Вона шила для його армії синьо-жовті прапори і змушувала чоловіка виголошувати промови українською мовою

У розпал громадянської війни до одного з класів школи села Гуляйполе на півдні України посеред уроку зайшов невисокий чоловік у військовій формі. Сів за парту й почав розглядати вчительку Галину Кузьменко. За кілька хвилин підвівся.

Зараз ви читаєте новину «Нестор Махно роздавав селянам книги». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути