середа, 06 березня 2019 12:36

Немає слуху - автора пісні "Два кольори" не прийняли до училища

Немає слуху - автора пісні "Два кольори" не прийняли до училища
6 березня 1931-го народився композитор Олександр Білаш. Фото: dt.ua

В селищі Градизьк Глобинського району на Полтавщині 88 років тому народився композитор Олександр Білаш.

Майбутнього композитора після дев'ятого класу не зарахували до Полтавського музичного училища, аргументувавши це абсолютною відсутністю музичного слуху.

Після відмови у Полтаві він вступив до Житомирського музичного училища. Згодом закінчив Київську державну консерваторію імені Петра Чайковського по класу композиції.

Його пісні стали народними - "Ой не ріж косу", "Ясени", "Два кольори", "Цвітуть осінні тихі небеса", "Журавка", "Впали роси на покоси", "Сину, качки летять". Композитор написав і музику для художніх фільмів: "Катя-Катюша", "Роман і Франческа", "Сейм виходить з берегів", "Сон", "Бур'ян", "Легендарний Севастополь", "Дума про місто", "Вир", "Женихи".

Олександр Білаш був першим головою Полтавського земляцтва, разом із народною артисткою України Раїсою Кириченко заснував фестиваль "Пісенне джерело". Довгі роки в останній тиждень червня фестиваль прооводили на малій батьківщині митця в Градизьку — на околиці міста, на горі Пивисі, яка в дитинстві була улюбленим місцем Олександра Івановича.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Микола Ярошенко помер після зливи

Після його смерті у 2003 році організацією фестивалю та фондом Олександра Білаша опікується його молодша донька — заслужений журналіст України Леся Білаш. Старша дочка Оксана - викладач класу фортепіано в Київській спеціалізованій музичній школі-інтернаті ім. М. Лисенка.

На 79-му році життя від важкої хвороби померла українська поетеса Ганна Чубач.

Заслужений діяч мистецтв України Ганна Чубач була родом із Вінниччини. Вона народилася у селі Плоске Мурованокуриловецького району

Зараз ви читаєте новину «Немає слуху - автора пісні "Два кольори" не прийняли до училища». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути