Ексклюзиви
четвер, 20 лютого 2020 09:48

Небесна сотня: роковини найтрагічніших подій Революції гідності

Небесна сотня: роковини найтрагічніших подій Революції гідності
20 лютого українці відзначають День Героїв Небесної сотні. Фото: facebook-ua.info/

20 лютого 2014-го Україна пережила найтрагічніший етап Революції гідності. В центрі Києва від вогнепальних поранень загинули 47 людей, понад тисячу дістали поранення.

З 18 лютого почалося загострення протистоянь мітингувальників Євромайдану і "Беркуту". Працівники міліції, спільно з тітушками, почали жорстоко бити і розстрілювати людей. На вулицях Інститутській та Грушевського, у Кріпосному провулку та Маріїнському парку загинули 23 людини.

"У ніч проти 19 лютого я відгукнулась на заклик приїхати на Майдан, бо його могли розігнати. Я розуміла, що 10 тисяч людей набагато важче розігнати, ніж тисячу, - згадувала Оксана Новосельська. - Уночі в перервах між виступами Євгена Нищука зі сцени читали молитви. Було моторошно. Горів Будинок профспілок, палав усе більше й більше. Було видно, що там залишаються люди і вони від вогню тікали на верхні поверхи й світили мобільними телефонами, показували, де вони, щоб їх могли врятувати. Я не знаю, кого з них врятували.

20-го числа вдень людей було не дуже багато. Але що врізалося в пам'ять: дивишся навколо і бачиш одних чоловіків. Молоді, немолоді, середні, здорові – всі. Раніше так бувало, коли приходила на футбол. Жінок все-таки відсилали. Було відчутно, що ситуація справді тривожна. Я відчувала, що від мене щось залежить. Коли я туди їхала, то відчувалася відповідальність моменту. Зараз іде війна, я сиджу в Києві, можу переживати і хвилюватися, але на війну не поїду, бо мені 55 років. А тоді був такий момент, коли все справді залежало від людей, які повинні були вийти на вулиці".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Росія почала війну тут" - у центрі столиці повісили банер

Уранці 20 лютого розстріли тривали протягом 2 годин. Загинуло найбільше за весь час протистоянь євромайданівців. Імена всіх їх увійшли до списку меморіалу борців за українську незалежність – до Небесної сотні.

105 Героям Небесної сотні посмертно присвоєно звання "Герой України", а трьох іноземців - громадянина Білорусі Михайла Жизневського, Грузії – Зураба Хурцію і Давида Кіпіані, посмертно нагороджено орденами Героїв Небесної сотні.

18 лютого 2014 року задля припинення свавілля державних органів українці, які протестували на Майдані, зранку організували ходу до Верховної Ради України. Вона отримала назву "Мирний наступ". Люди вимагали від влади рішень для виходу з кризи і врегулювання ситуації в країні, насамперед обмеження повноважень президента України шляхом внесення змін до Конституції України.

"Рішення" тодішня влада прийняла: працівники міліції спільно з тітушками на вулицях Інститутській та Грушевського, у Кріпосному провулку та Маріїнському парку вбили 23 людини, 509 осіб отримали тілесні ушкодження, з них 37 - тяжкі, 85 - середньої тяжкості.

Зараз ви читаєте новину «Небесна сотня: роковини найтрагічніших подій Революції гідності». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути