вівторок, 25 грудня 2012 10:49

Не всі ченці давнього Єрусалима мали однаковий доступ до м'яса та молока

Не всі ченці давнього Єрусалима мали однаковий доступ до м'яса та молока
Фото: shanson-e.tk

Американські антропологи проаналізували ізотопний склад кісток єрусалимських монахів 6 століття і встановили, що деякі з них вживали набагато більше тваринних білків, ніж їх побратими. Робота опублікована в журналі Journal of Anthropological Archaeology, а її короткий зміст наводить New Scientist.

Вчені досліджували дієту ченців монастиря Святого Стефана в Єрусалимі, який у 6 столітті, за відомостями істориків, займав унікальне положення на Близькому Сході. У монастир приходило велике число пілігримів, при цьому він, на відміну від більшості монастирів регіону, був розташований не в пустелі, а в густонаселеному Єрусалимі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Археологи здійснили в Єрусалимі унікальну знахідку (ФОТО)

Автори проаналізували вміст легких і важких ізотопів вуглецю та азоту в кістках ченців, похованих у стінах монастиря. Співвідношення між ізотопами 13C і 12С, а також 15N і 14N в коллагенs кісток дозволяє визначити частку рослинної їжі в раціоні людини, тому що як сильно відрізняється у рослин і тварин.

Вчені з'ясували, що спільнота монастиря була неоднорідною: у той час як більшість ченців харчувалися переважно рослинною їжею, деякі з них у великій кількості вживали тваринні білки. Їх джерела - риба і сири, як повідомляють автори, були в той час досить дорогі, а м'ясо було зовсім заборонене до вживання. Тим не менше, як показує дослідження, для певної групи ченців багатого монастиря Святого Стефана вони були доступні.

Раніше аналіз дієти на основі ізотопного аналізу кісток дозволив вченим встановити спосіб життя перших американських поселенців. Нещодавно для аналізу раціону стародавніх людей дослідники запропонували використовувати зубний камінь.

Зараз ви читаєте новину «Не всі ченці давнього Єрусалима мали однаковий доступ до м'яса та молока». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути