середа, 12 травня 2010 18:57

У Єрусалимі знайшли 600-річний акведук

У Єрусалимі знайшли 600-річний акведук
У Єрусалимі знайшли акведук, побудований в XIV столітті і прослужив майже 600 років. У пошуках археологам допомогла фотографія, зроблена в кінці XIX століття.

На старому фотознімку зображені написи, що належать іще до перших років існування акведука. Згідно з ними, знайдений фрагмент акведуку побудував султан ал-Насир Мухаммад у 1320 році.

У західній частині Старого міста близько Храмової гори ізраїльські фахівці знайшли і повністю відкопали дві з дев'яти аркових секцій моста, які шукали. Їхня висота становила близько 3 м.

"Акведук дійсно прекрасний і добре зберігся", - запевнив керівник розкопок Ієхіель Зелінгер.

Ал-Насир Мухаммад був не першим, хто забезпечив водою мешканців Єрусалиму. Побудований ним акведук проходить уздовж маршруту водопостачання, що датується іще епохою Другого Храму - на стику минулої і нашої ер. Коли населення міста збільшилося настільки, що своєї питної води перестало вистачати, було вирішено провести воду з джерела, розташованого біля Віфлеєму на відстані близько 22 км. 2000 років тому був побудований перший водопровід.

У 1320 році в Єрусалимі збудували новий акведук, але проклали його за маршрутом старого. Впродовж усього османського періоду цей водопровід служив основним джерелом питної води. У цей час міська влада додала до кам'яній основи металевий канал.

Незабаром після звільнення від Османської імперії акведук перестав існувати.

Планується, що повністю відновлений акведук стане ще однією історичною пам'яткою в Єрусалимі. Фахівцям належить пропрацювати варіанти, як включити його в план міста.

Infox.ru
Зараз ви читаєте новину «У Єрусалимі знайшли 600-річний акведук». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути