понеділок, 06 серпня 2012 19:26

Древнє кладовище в Лондоні вкаже на причину мору в 13 столітті

Автор: Фото: ЕРА
  Розкопки середньовічного цвинтаря проводилися з 1991 по 2007 рік
Розкопки середньовічного цвинтаря проводилися з 1991 по 2007 рік

Британські археологи вивчають скелети середньовічних жителів Туманного Альбіону, знайдені під час розкопок на старовинному кладовищі, щоб встановити обставини глобальної кліматичної катастрофи, що сталася в 13 столітті через виверження вулкана.

З 1991 по 2007 рік археологи з музею Лондона вели розкопки середньовічного цвинтаря, виявленого в районі історичного ринку в районі Спіталфілдс, на сході Лондона. У цьому місці в середньовіччі розташовувалися монастир і шпиталь.

Вчені встановили, що протягом короткого періоду часу тут були поховані від 10 до 18 тисяч осіб, які померли в результаті якогось лиха. Спочатку історики припускали, що мова йде про жертв "Чорної смерті" - страшної епідемії чуми, від якої в 14 столітті загинули більше 60 млн осіб в Європі, Азії та Північній Африці.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Папа римський рятувався від "чорної смерті" вогнем

Однак дослідження показали, що цвинтар відноситься до більш раннього періоду - 13 століття: учені прийшли до висновку, що поховані на лондонському кладовищі загинули в результаті масового голоду і хвороб у 1258 році. Причиною лиха, як оповідають історичні хроніки, стало сильне похолодання, яке призвело до загибелі врожаю і нестачі продовольства. Причому зниження температури в той рік спостерігалося у всьому світі.

Історики вважають, що причиною кліматичної катастрофи стало найбільше за всю історію людства виверження вулкана. Величезна кількість вулканічного попелу піднялася в атмосферу, гігантська хмара не пропускала сонячне світло, що призвело до зниження середньої температури по всій Землі на чотири градуси. Це, в свою чергу, викликало загибель врожаю і масовий голод. Сліди вулканічного попелу були виявлені в шарах льоду в Арктиці й Антарктиці, що відносяться до 13 століття, а також на дні озера Ньяса на території сучасної Малаві (південь Африки).

Науці досі не відомо, в якому саме регіоні Землі сталося настільки катастрофічне виверження вулкана. Вважається, що це могло відбутися на території сучасних Мексики, Еквадору чи в Індонезії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Студенти-археологи знайшли ритуальний кам'яний фалос

У літописі, створеної британськими ченцями, події 1258 описуються так: "Північний вітер дув кілька місяців. Рідкісні квіти і злаки зійшли з землі, так що надій на урожай не було. Незліченна кількість бідняків померла. Їх тіла, опухлі від голоду, знаходили всюди . Ті, хто володів будинками, побоювалися давати притулок хворим і вмираючим, тому що боялися зарази. Мор лютував нестерпно, особливо сильно він вражав бідних. Тільки в Лондоні померли 15 тисяч бідняків".

Зазначена монахами кількість жертв лиха в британській столиці приблизно дорівнює числу людей, похованих в Спіталфілді. Таким чином, оскільки населення Лондона в 13 столітті становило приблизно 50 тисяч чоловік, кліматична катастрофа стала причиною загибелі приблизно третини мешканців міста, зазначають історики, як повідомляє ИТАР-ТАСС.

Зараз ви читаєте новину «Древнє кладовище в Лондоні вкаже на причину мору в 13 столітті». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути