Ексклюзиви
неділя, 17 лютого 2019 10:10

"Не прийняли мене в столиці" – предстоятеля греко-католицької церкви допитували у Києві
5

Йосиф Сліпий в момент арешту
Фото: pametnaroda.cz
Настільні речі Йосифа Сліпого в момент арешту
Будинок, в якому проживав Сліпий до арешту
Йосиф Сліпий в засланні
Патріарх Йосиф Сліпий

Предстоятель Української греко-католицької церкви Йосиф Сліпий народився 17 лютого 1892 року в селі Заздрість – нині Теребовлянського району на Тернопільщині. 1944-го він став Львівським архієпископом.

"Здавалося, що всі сили пекла спряглись, щоб обернути мою рідну землю в руїну, церкву в попелище, а вірних моїх в новітніх рабів. Воєнна хуртовина, що як нищівний вал два рази прокотилася по всій нашій Батьківщині, залишила спустошення, страхіття і незлічимі жертви, яким не було видно кінця. Одні з наших вірних шукали рятунку на чужій незнаній землі. Другі у геройській і одчайдушній боротьбі боронили кожного її клаптика й кожної дрібки волі, щоб врятувати їх перед напасниками. Інших гнано на смерть у фронтовий пекельний вогонь за чужу, не українську і не християнську справу", - писав митрополит Сліпий у своїх тюремних листах.

Радянська влада повторно утверджується на західноукраїнських землях у 1944 році та розпочинає таємну агентурну роботу проти Української греко-католицької церкви. Під керівництвом Георгія Карпова була відновлена оперативна справа, яка носила назву "Ходячие". Справжні каральні заходи проти УГКЦ починаються 1945-го. Священників арештовують та заводять справи про антирадянську діяльність, зв'язки із Ватиканом, іноземними розвідками та українськими націоналістами. Не оминають органи НКВД й митрополита, який, ще у 1941 році публічно підтримав Акт відновлення Української держави. Приймається рішення "відсікти голову греко-католицькій церкві". Собор святого Юра оточують з усіх сторін.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Галицький митрополит написав вітального листа диктатору

"Року Божого 1945, в місяці квітні, дня 11-го, після обшуків на Святоюрській Горі й в Духовній Семінарії, переведених чужими окупаційними властями, почався мій новий шлях життя", - пригадує митрополит Йосиф Сліпий, якого арештовують. - Почався шлях в'язня. Та не для мене одного. Я був тільки одним із сотень тисяч стариків, жінок, дітей і немовлят. Мене виривано із гущі повірених мені вірних. Їх виривано від рідної потом їхнього чола і кервавицею рук багатьох поколінь зрошеної землі, з рідної, зцілілої від війни хати, з їхніх полів, лісів і дібров. Моє слабе та схороване тіло було в руках супротивників-переможців, моя душа була вільна, вона блукала серед моїх вірних і здригалася на вид їхнього нещастя, нужди, болів і терпіння".

Його привозять до Києва, де розпочинаються допити. Вимагають підписати "зізнання".

"Не довелось мені в житті побачити свого столичного города Києва на Дніпрових горах. Та волею Божою, в якій наші поневолювачі були сліпим знаряддям, прийшлось мені бувати в ньому в гостях. Правда, не прийняли мене в столиці України і колисці тисячолітнього християнства. Тільки в думці своїй я йшов поклонитись до святих печер. Замість того замкнулись за мною і за багатьома іншими тяжкі двері нових "мистецьких пам'яток" нових володарів на моїй землі, двері в'язниці. Не стрінув я в своїй столиці ні одної людини з українським серцем і українською душею".

Допити тривають близько двухсот годин.

"Мене водили на слідство день і ніч, — згадував митрополит квітень 1945-го, — так що я буквально падав з ніг і мене мусили підтримувати, ведучи до слідчого. При тому голодував, бо давали на день трошки юшки і 300 грамів хліба".

Автор: pametnaroda.cz
  Йосиф Сліпий в засланні
Йосиф Сліпий в засланні

Митрополита змушують спати на голій підлозі, але кати не добиваються жаданого "зізнання". Оголошують остаточний вирок – вісім років у Сибірських таборах.

У вересні 1946 року "зеквагон" у якому перебував митрополит прибуває до Новосибірська. Звідти рушає до табору в Мар'янівці. У митрополита була температура та запалення легень. Тоді до нього підійшов один молодий українець і подав йому миску із теплим супом.
Співкамерник Йосифа Сліпого, радянський юрист Авраам Шифрін, який був звинувачений у шпигунстві на користь США писав про нього: "Виглядав велично навіть у своїй арештантській одежі. Його поведінка змушувала навіть вартових солдатів ставитися до нього ввічливо. Спокійний, висококультурний, він сидів у тому кип'ячому казані злодійської каламуті та тримався непохитно, старався не бути тягарем нікому".

Цей епізод із життя митрополита був лише початком довгого вісімнадцятирічного заслання. Призначаючи свого наступника Андрей Шептицький охарактеризував Сліпого однією фразою: "Він не зламається!". Ці слова були пророчими.

"Мої Дорогі Брати! Живіть гідно у благовісті Христовій, щоб я, чи як ще вийду та вас побачу, чи то залишуся далеко, про вас тільки почув, що ви міцно стоїте в одному дусі й однією душею співборетесь. І що ви в нічому й нічим не даєте себе застрашити вашим ворогами. Для них нехай це буде знаком погибелі, а для нас знам'ям спасення", – писав з Сибіру Йосиф Сліпий, у свій сімдесятий день народження - 17 лютого 1962-го.

25 січня 1965 року український дисидент Йосип Сліпий, який відбув 18 років у радянських концтаборах, обраний у Ватикані кардиналом і главою Української греко-католицької церкви.У Римі з ініціативи Йосипа Сліпого засновано Український католицький університет, зведено греко-католицький собор святої Софії. Кардинал Йосип Сліпий відвідав країни, у яких живе українська діаспора, зокрема Канаду, США, Бразилію, Аргентину, Австралію.

Зараз ви читаєте новину «"Не прийняли мене в столиці" – предстоятеля греко-католицької церкви допитували у Києві». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути