понеділок, 03 лютого 2020 11:39

Націоналісти об'єдналися в єдину організацію

Націоналісти об'єдналися в єдину організацію
У Відні створили Організацію українських націоналістів Фото: territoryterror.org.ua

Конгрес представників націоналістичних організацій завершився у Відні 3 лютого 1929-го. На ньому створили Організацію українських націоналістів. Головою обрали полковника армії УНР Євгена Коновальця.

ОУН виникла як підпільна. Об'єднала Українську військову організацію, Союз визволення України та чисельні молодіжні товариства, засновані у Чехословаччині.

Метою організації проголосили здобуття незалежності на українській етнічній території. Досягти її прагнули через національну революцію та встановлення тоталітарної чи авторитарної диктатури. За ідеологію обрали ідеї українського інтегрального націоналізму Дмитра Донцова - нація проголошувалася найвищою цінністю. Головними винуватцями поразки Української революції 1917-1921-х вбачали соціалістів і ліберальні кола.

Члени ОУН проходили ідеологічний і військовий вишкіл. Майже одразу розгорнули активну діяльність проти польського режиму в Західній Україні. Це були чисельні акції саботажу: підпали маєтків поміщиків, бойкоти польських шкіл, промисловості та навіть політичні вбивства. Згодом сформували і зарубіжні проводи ОУН - балтійський, центральноєвропейський, балканський, романський, північноамериканський і навіть далекосхідний. Здійснювали пропагандистську роботу. Євген Коновалець виступав за активну діяльність на теренах УРСР.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Живе, як бездомний бурлака" - спогади про Євгена Коновальця

За 3 роки від створення в організації затвердили офіційні символи: прапор синього кольору із емблемою у вигляді золотого тризуба з мечем і гімн - "Марш українських націоналістів", відомий як "Зродились ми великої години". Слова Олеся Бабія поклав на музику композитор Омелян Нижанківський.

Коли поразка ЗУНР і УНР у війні з більшовицьким урядом України стала практично очевидною, 30 липня 1920-го у Празі відбувся установчий з'їзд "Української військової організації" (УВО), основою якої були офіцери серед українських січових стрільців та армії ЗУНР. Задачею УВО була пропаганда ідей українського повстання і та створення незалежної української держави. УВО підтримувала контакти з еміграційними урядами обох українських республік і під керівництвом полковників Євгена Коновальця, Юрія Отмарштайна та Юрія Тютюнника створила осередки у Західній Україні.

Одночасно в середині 1920-х у Чехословаччині виникли численні українські націоналістичні організації, серед яких найпомітніша - "Легія українських націоналістів" (ЛУН) і "Група української національної молоді" (ГУНМ), які об'єдналися з метою координації політичних зусиль для боротьби за українську державність.

На початку 1927-го вони підготували спільний проект "Союзу організацій українських націоналістів".

Зараз ви читаєте новину «Націоналісти об'єдналися в єдину організацію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути