четвер, 30 листопада 2017 04:20

На Воронцовский маяк з Парижу привезли перший освітлювальний апарат

На Воронцовский маяк з Парижу привезли перший освітлювальний апарат
Воронцовский маяк 19 століття. фото: Вікіпедія

30 листопада 1867 року Воронцовський маяк в Одесі був оснащений електричними лампами. Він став першим в Росії і четвертим у світі електричним маяком. Розташований на краю Карантинного (зараз Рейдового) молу в Одеському порту на Чорному морі. Він першим зустрічає та останнім проводжає всі судна, що приходять до Одеси.

Найперший маяк Одеси був закладений при генерал-майорові Коблі в 1815 році не на нинішньому місці, а на мисі Великого Фонтану. Добудований він був при генерал-губернатореві князеві Воронцову і відкритий 6 грудня 1827 і отримав в народі назву Воронцовського. Перший стаціонарний маяк на молу, що був дерев'яним, встановлений в 1845 році на краю Карантинного молу за ініціативою відомого російського флотоводця, першовідкривача Антарктиди адмірала Михайла Лазарєва.
У 1863 році споруджується чавунна башта, перебудована в 1888, яка проіснувала до штурму Одеси у вересні 1941 року. Цей Воронцовський маяк являв собою сімнадцятиметрову чавунну башту витонченої маякової архітектури, що звужувалася догори. З Парижу привезли освітлювальний апарат системи Френеля.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Почалося збройне повстання на кораблі Чорноморського флоту

В період героїчної оборони Одеси вежа була підірвана. У 1954 році встановлена ​​нова циліндрична вежа маяка висотою 26 м, виготовлена ​​Кронштадтським судоремонтним заводом. Вежа білого кольору а ліхтарне спорудження - червоне. Дальність дії вогню червоного кольору досягає 15 миль. Усередині "голови" молу змонтовані апаратура кругового радіомаяка і силова частина звукосигнальні туманною установки - наутофона. Випромінювачі винесені назовні.

Зараз Воронцовський разом з сусідніми Одеським, Іллічівським і Григорівський маяками забезпечує безпечне плавання в складному і з інтенсивному судноплавному районі на підходах до трьом найбільших Чорноморських портів - Одесі, Іллічівську та Южному,

Зараз ви читаєте новину «На Воронцовский маяк з Парижу привезли перший освітлювальний апарат». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути