Ексклюзиви
четвер, 15 лютого 2018 04:20

На виставці авангардного мистецтва Рузвельт порівняв картину із туалетним килимком

На виставці авангардного мистецтва Рузвельт порівняв картину із туалетним килимком
Арсенальна виставка (Armory Show) авангардного мистецтва, 1913 рік. Фото: Вікіпедія

15 лютого 1913 року у Нью-Йорку відкрилася перша виставка авангардного мистецтва - Armory Show. Ця виставка вважається відправною точкою розвитку сучасного мистецтва в США.

Знаменита Арсенальна виставка перевернула уявлення американців про авангардне мистецтво. На ній були представлені твори живопису, графіки та скульптури сучасного мистецтва. Виставка проходила з 15 лютого по 15 березня 1913 року в приміщенні Арсеналу 69 Нью-Йоркського полку Національної гвардії. Пізніше була показана також в Бостоні і Чикаго. На Арсенальній виставці експонувалися твори Анрі Матісса, Огюста Ренуара, Андре Дерен, Фернана Леже, Пабло Пікассо, Жоржа Брака, Марселя Дюшана, Поля Гогена, Огюста Родена, Клода Моне, Ван Гога, Піта Мондріана, Василя Кандинського, Едварда Мунка, Казимира Малевича, Макса Вебера, багатьох інших живописців і скульпторів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Радянська влада викупила "Чорний квадрат" у родини Малевича за 300 рублів

Арсенальна виставка перевернула уявлення американської еліти про таке явище, як сучасне мистецтво. Прямо на виставці музей Метрополітен придбав в свою колекцію "Пагорб бідняків" Сезанна. Найбільший скандал викликала картина Марселя Дюшана "Оголена, що спускається по сходах, №2" .На картині, як припускають, зображений силует в абстрактному русі в блідо-жовтих і коричневих тонах. Колишній президент США Теодор Рузвельт пожартував, що ближче до мистецтва килимок в його туалеті, який з тим же успіхом можна назвати "Одягнений, що піднімається по сходах" і повісити на стіну. Один художній журнал заснував приз тому, хто знайде на картині оголену, а рецензента The New York Times зображене нагадало "вибух на фабриці". У запалі галасу всі роботи Дюшана, привезені на виставку, були тут же розпродані.

Всього на виставці були показані 1250 робіт, в тому числі великоформатні скульптури, 300 майстрів європейського і американського авангарду. З Європи були доставлені на виставку 399 полотен і 21 скульптура. Всього виставки в Нью-Йорку, Чикаго і Бостоні відвідало близько 300 000 чоловік.

Зараз ви читаєте новину «На виставці авангардного мистецтва Рузвельт порівняв картину із туалетним килимком». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути