вівторок, 09 січня 2018 19:15

На найбільшому у світі лайнері організували університет

На найбільшому у світі лайнері організували університет
Затонулий лайнер Queen Elizabeth Фото: pinimg.com

9 січня 1972 року на борту найбільшого на той час пасажирського лайнера Queen Elizabeth сталася пожежа і судно затонуло. На ньому діяв морський університет.

Закладка корабля відбулася в грудні 1936 року в місті Клайдбанк, Шотландія. 27 вересня 1938 року судно спустили на воду. На церемонії відкриття була присутня сама королева Єлизавета. З початком Другої світової війни лайнер використовував штаб військово-морських сил Великої Британії.

Під час оборони Сінгапуру в лютому 1942 року корабель займався десантуванням австралійських військ на територію Африки та Азії. Після 1942-го, коли країни антигітлерівської коаліції зуміли зробити перелом у війні, корабель займався перевезенням американських військових до Британії. За весь період війни Queen Elizabeth змогла перевезти близько 750 тис. солдатів, пише сайт vsenichego.

Після війни корабель повертається до своїх цивільних перевезень. На початок 1960-х років починають проявлятися основні недоліки корабля: велика енергозатратність та ширина, низька посадка корабля заважали йому входити в більшість портів. На заміну судна приходить його вдосконалена серія Queen Elizabeth 2. Після списання зі служби 1968 року корабель чекали у Філадельфії. Місцеві бізнесмени викупили його для переобладнання під готель. Проте фінансові проблеми у інвесторів не дали змоги завершити свій задум.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Пасажирський лайнер "Британік" затонув за годину

Лайнер продали китайському магнату, який жадав перетворити судно в морський університет. Перейменовують у Seawise University. 9 січня на кораблі виникла пожежа. Більша частина корпусу була пошкоджена і він затонув.

У 1974-1975 роках корабель розібрали на металобрухт.

13 грудня 1577 року англійська ескадра з 5 кораблів і 164 членами екіпажу на чолі з Френсісом Дрейком відпливла з Плімуту (Англія) для нападів на тихоокеанське узбережжя іспанських володінь у Новому Світі.

"Ми вважаємо, що той, хто нанесе удар тобі, Дрейк, нанесе його і нам", - каже королева Англії Єлизавета І (1533 —1603) морському капітанові, пірату 37-річному Френсісу Дрейку. На таємній аудієнції Єлизавета І подарувала йому меча та домовилася про план набігу і спустошення західних берегів південної Америки, які контролювали іспанці.

Зараз ви читаєте новину «На найбільшому у світі лайнері організували університет». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути