Ексклюзиви
четвер, 19 листопада 2020 11:04

На перепоховання Стуса, Литвина і Тихого прийшли 100 тис. людей

На перепоховання Стуса, Литвина і Тихого прийшли 100 тис. людей
Учасники церемонії перепоховання несуть труни на підході до Байкового кладовища Фото: radiosvoboda.org

19 листопада 1989 року в Києві на Байковому кладовищі перепоховали українських письменників і політв'язнів радянського режиму Василя Стуса, Юрія Литвина й Олексу Тихого.

Чоловіків засудили на різні терміни за "антирадянську агітацію і пропаганду". Усі загинули в таборах. Стус отримав 23 роки, з яких відбув 12, Литвин - 43, відбув 22, Олексу Тихого засудили на 22 роки, з яких витримав 17. Двох чоловіків поховали на цвинтарі табору ВС-389/36 біля селища Кучино Пермської області Росії, тіло Тихого привозили окремо діти з території обласного госпіталю.

Організував перепоховання письменник Володимир Шовкошитний. Спочатку спроби наштовхнулися на опір радянської системи. Втім, вона все ж таки зламалася. Тіла дисидентів перевезли до Києва літаком 18 листопада. Вранці наступного дня відспівали у Свято-Покровській церкві на Куренівці.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У книжці про Стуса надрукували рішення суду щодо Медведчука

Після того, труни повезли на Софійську площу, де зібралися майже 30 тис. людей. До того чатували й переховувалися вуличками - боялися, що порозганяють карні органи. Але цього не сталося.

Прямо з площі процесія рушила до пам'ятника Тарасові Шевченку. Постійно підходили нові люди, а їхня загальна кількість, за різними спогадами, сягла від 90-110 тис. осіб. Труни понесли на руках до Байкового кладовища, а радянська міліція вперше не наважилася видирати національні прапори з рук українців.

"Тарас Шевченко прожив стільки ж років, скільки прожив Василь Стус – 47. І той, і той померли на чужині – в імперії, і там були поховані. І того, і того ексгумували, привезли в Україну й перепоховали. Перепоховання Тараса Шевченка 22 травня 1861 року повернуло Україні відчуття окремішності та єдності, національну ідею, ним і прописану: "В своїй хаті й своя правда, і сила, і воля". Під час перепоховання Василя Стуса українці вже не боялися іти з національними, забороненими тоді прапорами. А КГБ бачило, що то прокидається наша могуть", - говорив в інтерв'ю "Радіо Свобода" Володимир Шовкошитний.

Політв'язень і поет Василь Стус загинув у ніч на 4 вересня 1985 року в карцері табору особливого режиму ВС-389/36 селища Кучино Пермської області Росії.

Там відбував 10 років примусових робіт, які йому присудили за правозахисну діяльність 1980-го. Адвокатом на суді був Віктор Медведчук. Його призначили попри протести Стуса. За це підсудного вивели із зали суду і вирок зачитали без нього.

Висували безліч версій щодо причин його смерті. Не виключали прямого вбивства наглядачами, які ненавиділи дисидента за його непохитну позицію, втім цю версію називають малоімовірною. Серед інших причин вважають байдужість і ненависть із боку адміністрації.

Зараз ви читаєте новину «На перепоховання Стуса, Литвина і Тихого прийшли 100 тис. людей». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути