вівторок, 16 липня 2019 14:40

На новій купюрі розмістили зображення вченого, який нашкодив Гітлеру

Автор: livescience.com
  "Це лише передчуття того, що буде, і тільки тінь того, що буде" написано на новій англійській банкноті у 50 фунтів із зображенням Алана Тьюрінга
"Це лише передчуття того, що буде, і тільки тінь того, що буде" написано на новій англійській банкноті у 50 фунтів із зображенням Алана Тьюрінга

Банк Англії вводить в обіг купюру 50 фунтів із зображенням математика та інформатика Алана Тьюрінга. Саме він розшифрував нацистські шифри під час Другої світової війни.

Внесок Тьюрінга у математику та інформатику допоміг військовим зусиллям союзників у перемозі над нацизмом. Він також заклав основи сучасної інформатики. У своїй роботі "Про обчислювальні числа" 1936-го Тьюрінг винайшов концепцію алгоритмів та інструкцій, які диктують роботу комп'ютера, повідомляє Live Science.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: З'явиться купюра номіналом 1000 гривень

"Алан Тьюрінг був видатним математиком, чия робота справила величезний вплив на те, як ми сьогодні живемо, - зазначив глава Банку Англії Марк Карні. - Як батько інформатики і штучного інтелекту, як герой війни він зробив далекоглядний і проривний внесок. Тьюринг - гігант, на плечах якого зараз стоїть більшість".

Нова банкнота матиме не лише зображення Тьюрінга, а й двійковий код із днем народження вченого - 23 червня 1912-го, його підпис і зображення машини, яку він використовував для злому німецької Енігми.

Прем'єр-міністр Великої Британії Уїнстон Черчилль називав Тюрінга "головним здобувачем перемоги над Гітлером".

Знятий за мотивами книги Ендрю Ходжеса "Алан Тюрінг: Енігма" ("Alan Turing: The Enigma", 1992) фільм розповідає про кар'єрний зліт і падіння англійського математика і логіка Алана Тюрінга. Його гострий розум допоміг зламати код Enigma під час Другої світової війни, але навіть найгеніальніші вчені не здатні наперед прорахувати всі удари долі, які чекають їх на життєвому шляху.

Зараз ви читаєте новину «На новій купюрі розмістили зображення вченого, який нашкодив Гітлеру». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути