пʼятниця, 11 вересня 2020 17:15

На місці будівництва басейну виявили залишки поселення, якому 3 тис. років

На місці будівництва басейну виявили залишки поселення, якому 3 тис. років
Переважна більшість знахідок - фрагменти керамічних виробів Фото: thefirstnews.com

У Варшаві, на місці будівництва нового бассейну, виявили поселення, якому 3 тис. років. У ньому проживали представники лужицької археологічної культури.

Розкопки замовила місцева влада після того як у землі почали знаходити фрагменти кераміки. Археологи розповіли, що очікували знайти лише невелику сезонну стоянку, а натрапили на територію розміром майже пів гектара, інформує The First News.

"Це селище розташовувалось недалеко від невеликого водотоку, нині регульованого, але в минулому струмок протікав на кілька десятків метрів ближче до нинішнього району досліджень. Сліди старого русла річки і високий рівень ґрунтових вод були зафіксовані у вигляді чітких геологічних слідів", - зазначили дослідники.

Під час розкопок знайшли близько 1,5 тис. артефактів - переважно фрагментів кераміки. Найцікавішим називають банку, схожу на дуршлаг. Її могли використовувати для виготовлення сиру. Також виявили безліч слідів вогнищ і господарських ям.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У давньому похованні дитини знайшли кераміку і прикраси

Лужицька культура - археологічна культура епохи бронзи і раннього залізного віку. Представники проживали на теренах сучасної Східної Німеччини, Чехії, Польщі і на північному заході України. В основі господарства було землеробство.

В листопаді 2019 року археологи виявили гарно збережений меч бронзового віку неподалік міста Ріхнова у північно-східній Чехії. Йому близько 3 тис. років. Руків'я не збереглося, але лезо мало декоративну гравіровку та все ще гостре вістря. Музейники датували артефакт 1,2 тис. до н.е. Переконані, що належав представникам лужицької аграрної культури.

Зараз ви читаєте новину «На місці будівництва басейну виявили залишки поселення, якому 3 тис. років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути