Ексклюзиви
пʼятниця, 30 жовтня 2020 18:06

На дні річки знайшли міст, якому 700 років

На дні річки знайшли міст, якому 700 років
На дні річки Тевіот знайшли загублений 700 років тому міст Фото: bbc.com

У Великій Британії археологи знайшли залишки шотландського дерев'яного мосту, що вважали зниклим протягом століть.

Споруду побудували у XIV ст. за правління короля Шотландії Давида II (1336 -1371) та короля Англії Едуарда III (1327-1377). Давні фрагменти лежали на дні річки Тевіот, неподалік кам'яного мосту XV ст. Річка протікає поруч із селищем Анкрам. За словами вчених, свого часу дерев'яний об'єкт мав важливе та стратегічне значення, повідомляє BBC.

"Старий міст Анкрама тепер датується XIV століттям, причому в Шотландії немає жодного збереженого моста, побудованого раніше XV. У ті часи під час повені чи паводка міст Анкра, можливо, був єдиним місцем, де можна було перейти Тевіот між містами Хоїк і Бервік-апон-Твід. Це робило його однією із найважливіших споруд у середньовічній Шотландії", - заявив археолог Джефф Паркхаус.

Також археологи помітили, що фундамент мосту будували з використанням методу, який ніколи раніше не виявляли в археологічному контексті Шотландії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На дні моря знайшли сліди давньої цивілізації

Дослідники Массачусетського технологічного інституту побудували мініатюрну копію мосту спроектованого Леонардо да Вінчі. Деталі виготовили за допомогою 3D-принтера.

Американські вчені виготовили 126 блоків для споруди. Конструкція вийшла у 500 разів менша за оригінал. Після побудови міст легко тримався під власною вагою, не потребував скріплюючого матеріалу та будь-яких підтримуючих колон. Захоплені вчені назвали це "силою геометрії".

Зараз ви читаєте новину «На дні річки знайшли міст, якому 700 років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути