середа, 12 грудня 2012 11:15

На давній фермі знайшли пляшечку для парфумів віком більше 2 тисячі років

Автор: Фото: haaretz.com
 

Ізраїльські археологи виявили в єрусалимському кварталі Кирьят а-Ювель ферму, яка відноситься до елліністичної епохи і періоду Хасмонеїв.

Залишки ферми і серед каменів пляшечку для парфумів та свинцеву міру ваги, виявили під час археологічних розкопок у ході підготовки місцевості до проведення трамвайної лінії в Кирьят а-Ювель.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У колодязі кам'яного віку археологи розкопали детективну історію

Знахідки, в тому числі руїни декількох сільськогосподарських будівель в північній частині ферми, дозволили виділити два етапи існування поселення: перший - 4-2 ст. до н.е., і другий - з 2 ст. до середини 1 ст. до н.е. Другий етап відноситься до Хасмонейської епохи.

Археолог Даніель Ейн Мор говорить, що до цієї пори в найближчій периферії Єрусалима було дуже мало знахідок ранньоелліністіческого періоду, тобто в роки, що пішли за завоюванням Іудеї Олександром Македонським в 332 р. до н.е.

Автор: Фото: haaretz.com
 

Про матеріальну культуру жителів Ерец Ісраель в 250-річний період грецького впливу відомо не так багато.

На об'єкті знайдені видовбана в скельній плиті давильня для винограду ("гат") і велика кількість уламків керамічних посудин, в яких зберігалися продукти. Вчені вважають, що ферма була частиною "сільськогосподарського тилу" Єрусалима.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Археологи знайшли підвіску із зображенням бога Біса

Після перемоги Хасмонеїв в 164 р. до н.е. ферма продовжувала розвиватися. До другої половини 2-го століття відноситься піч, збудована у дворі ферми. Сам двір створений на місці давильні, яка була засипана в хасмонейську епоху. У вийнятому з неї ґрунті і був виявлений флакончик для парфумів разом з численними уламками кераміки.

Автор: Фото: haaretz.com
 

Зараз ви читаєте новину «На давній фермі знайшли пляшечку для парфумів віком більше 2 тисячі років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути