четвер, 25 червня 2020 16:56

На аукціоні продали фото українок, вивезених до Німеччини під час війни
4

Фото українок періоду Другої світової війни продавали на аукціоні
Фото: zmist.pl.ua
Фото українок періоду Другої світової війни продавали на аукціоні
Фото українок періоду Другої світової війни продавали на аукціоні
Фото українок періоду Другої світової війни продавали на аукціоні

Історики розшукують родичів остарбайтерок з Полтавської області.

Анну Артюх ідентифікували на фотографіях, придбаних на онлайн-аукціоні, передає zmist.pl.ua.

Фото з трьома жінками викупив завідувач науково-фондового відділу Львівського меморіального музею "Територія Терору" Андрій Усач. Світлина датована 5 серпня 1943 року.

"У різний час я вже придбав на онлайн-аукціоні 9 фото примусових робітників із Хмельниччини, Полтавщини, Сумщини, Черкащини. У результаті хотілось би по максимуму дослідити історії тих, хто на них зображений, і зробити окрему виставку", – каже він.

Андрій Усач опрацював документи з онлайн-збірки Arolsen Archives і зміг встановити конкретні дані двох зображених жінок. Це Марія Артюх 1924 р. н. та Анна Артюх 1925 р. н. Вони походили з села Курінька Чорнухинського р-ну Полтавської обл. Анна – це крайня зліва, а хто з двох інших Марія, точно не відомо.

Анна Артюх прибула до Німеччини 3 жовтня 1942 року, з 21 листопада 1942-го по 19 серпня 1943 року перебувала у таборі для примусових робітників німецької імперської залізниці в Мюнхені-Пазингу. Із 7 вересня 1943-го по 16 жовтня 1944 року вона працювала в доктора Цвінгманна у місті Шонгау. Скоріше за все, це доктор Йоганн Цвінгманн, президент Мюнхенської дирекції імперської залізниці, член Націонал-соціалістичної робітничої партії і СС.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Відкрили виставку про українців у нацистських концтаборах

Із 16 жовтня 1944-го по 30 квітня 1945 рокуАнна Артюх перебувала ув таборі німецької імперської залізниці в Мюнхені-Південь. Більше про неї нічого не відомо.

Про Марію Артюх відомо лише те, що з 21 листопада 1943-го по 30 квітня 1945 року вона перебувала в таборі в Мюнхені-Пазингу. Там зробили їхнє спільне фото. 12 грудня 1944 року Марія одружилася з примусовим робітником Петром Миколенком.

13 лютого 1942-го українців із центральних і східних областей почали вивозити на роботу в Німеччину. Остарбайтери працювали на приватних підприємствах. Продуктивність їхньої праці була вищою за німців. Вони жили в спеціальних таборах. Втеча з них каралася смертю або ув'язненням у концтаборах. Остарбайтери отримували платню, яка становила 30% реального заробітку.

Зараз ви читаєте новину «На аукціоні продали фото українок, вивезених до Німеччини під час війни». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути