четвер, 15 серпня 2019 10:46

"Мужики мене не люблять. Ставляться байдуже" - поміщик Григорій Ґалаґан
13

Художник Василь Серебряков написав портрет поміщика Григорія Ґалаґана 1843-го. Тоді землевласник подорожував Італією і почав збирати колекцію творів російських та українських художників. Познайомився з представниками Петербурзької Академії мистецтв і Товариства заохочування художників
Фото: Чернігівський обласний художній музей імені Григорія Ґалаґана
Григорій Ґалаґан з дружиною Катериною
Григорій Ґалаґан (сидить другий справа) із членами правління Сокиринського позичково-ощадного товариства імені Павла Ґалаґана. Створили його 1872-го. Назвали на честь малолітнього сина Григорія Ґалаґана, який помер за три роки до того
Герб роду Ґалаґан, який заснував козак Іван Ґалаґан з Омельника – тепер село Кременчуцького району на Полтавщині. Його син став полковником Прилуцького полку, а онуки землевласниками на Чернігівщині
Садиба Ґалаґанів у Сокиринцях

Поміщик і меценат Григорій Ґалаґан народився 15 серпня 1819-го у селі Сокиринці, яке отримав у власність засновник роду полковник Гнат Ґалаґан за гетьманським універсалом 1716-го. Тепер це Срібнянський район на Чернігівщині.

"Мужики мене не люблять. Ставляться байдуже. Дивляться як на мізерну людину, - пише він 20-річним у щоденнику. - Це не так дошкуляло б, якби вони самі були щасливі. Все моє бажання зараз найбільше в тому, щоб зробити щасливими, наскільки це можливо, тих 3 тисячі душ, які довірила мені доля. Я про це думаю понад усе".

Григорій Ґалаґан закінчує юридичний факультет Петербурзького університету. Протягом 2-х років подорожує Європою. Потім працює у Гродненській, Київській і Чернігівській палатах державних маєтностей. Часто стає на захист прав селянства, що спричинює конфлікти з місцевими поміщиками.

"Я не можу служити! Для чого мені служба? Я досить багатий, щоб жити спокійно й обійтися без високих посад, - пише тоді у щоденнику Григорій Ґалаґан. - Та й не багатство мене утримує від служби. Мене утримують Сокиринці. Для вас хочу я присвятити все життя своє. Ви головний предмет мого буття".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Автор першого пам'ятника Тарасу Шевченку заробляв на життя плетінням кошиків

1847-го йде у відставку і селиться у Сокиринцях. Одружується із на 7 років молодшою Катериною Кочубей. Будують будинок у Києві на розі Хрещатика і Мартинівської - тепер Прорізна. Живуть у ньому взимку. Із потеплінням перебираються до Сокиринців.

"Дай мені, Боже, сили. Дай вміння полюбити селян ще сильніше. Допоможи мені бути їм корисним. Нехай я помру з думкою, що надав їм якусь користь, хоч трохи посприяв їхньому щастю", - пише Григорій Ґалаґан у "Зауваженнях про становище селян сокиринецьких та інших економій" 1846-го.

Пізніше продовжує міркування у брошурі "Про відношення поміщика до селян": "Головна умова - глибоке ґрунтовне вивчення предмету діяльності та особисте заняття ним. Особливо на початку господарювання. Потрібно жити постійно в селі, навіть взимку. Віддаватись всією душею своїй справі".

Автор: Ювілейний випуск часопису "Прилуки Фортеця" "На пошану Григорію Ґалаґану". – К., 2019
  Григорій Ґалаґан з сином Павлом та матір'ю Катериною біля дуба у сокиринському парку
Григорій Ґалаґан з сином Павлом та матір'ю Катериною біля дуба у сокиринському парку

Зосереджує увагу на підвищенні врожайності. Збільшує поголів'я овець і свиней. За кілька років примножує прибутки. Розуміє, аби розвиватись далі, кріпаків потрібно замінити найманими робітниками. Складає "Проект звільнення новонароджених селян" 1854-го.

У середині 1850-х у Російській імперії починають говорити про відміну кріпацтва. Григорій Ґалаґан підтримує цю ідею та готовий сприяти проведенню селянської реформи. Стає членом губернського дворянського комітету з покращення побуту поміщицьких селян. Збирає дані щодо визначених сел. Потім щодня у Чернігові обговорюють пропозиції щодо селянської реформи.

Більше про Григорія Ґалаґана читайте у журналі "Країна" за 15 серпня 2019-го.

Письменник Пантелеймон Куліш народився 7 серпня 1819-го у Вороніжі - тепер Шосткинський район на Сумщині. Батько Олександр Куліш походив зі старшинського козацького роду. Мати Катерина Гладка - донька козацького сотника.

"Пантелеймон родивсь дуже хирявим, ледь живим, - пише сам про себе в нарисі "Жизнь Куліша". - Годів зо два не говорив. Почавши говорити, протягував слова, наче співав. Розвивався він туго. Був у матері пещеною дитиною, а батька жахався і від його голосу тремтів, як і мати".

Зараз ви читаєте новину «"Мужики мене не люблять. Ставляться байдуже" - поміщик Григорій Ґалаґан». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути