понеділок, 31 липня 2017 20:25

Музей Голодомору масштабно розширять
23

Фото: Ельдар Сарахман

Будівництво музею Голодомору — це тест на державність. Так вважає голова громадського комітету із вшанування пам'яті жертв Голодомору 1932-1933 років Іван Васюник.

Сьогодні в Київській міській державній адміністрації ухвалили відкорегований проект музею Голодомору. Його зведуть на вулиці Лаврській, 3 у Києві.

Будівництво почали у 2007-му. Здали першу чергу - меморіальний комплекс "Свіча пам'яті". Відкрили алею Чорних дощок із назвами 14 тис. сіл, які спустошив Голодомор.

Музейна частина з'явиться нижче "Свічі". Спершу музей планували збудувати на схилі. Та щоб не порушити ландшафт берега Дніпра, його сховають в урвищі на Дніпровському узвозі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Музей жертв Голодомору в Україні буде

"Масштабність цього проекту - не в розмірах. Вона вимірюється глибиною теми, якій присвячений проект. Та якщо все ж говорити про площу, то комплекс займатиме 7 гектарів. Ми хочемо, щоб архітектура цієї споруди була схована у ландшафті. Зараз не час — змагатися у вигляді фасадів. Важливо показати атмосферу й головні емоції тих трагічних подій, які пережили українці", - розповів Gazeta.ua автор проекту, архітектор Андрій Миргородський.

Архітектура музею буде стримана, каже експерт.

"Споруда буде фактично підземною. У неї входитимуть: музей Голодомору, площею 6 тисяч квадратних метрів. І зали для виставок (близько 3 тис. кв. м.). Крім цього, працюватиме бібліотека, книжковий магазин, сувенірна крамниця. Тут розмістять зали для шкільних лекцій, конференц-зали, кінозал на 100 глядачів, майстерні, архіви", - розповів архітектор.

У музеї виставлять оригінали архівних документів, артефакти з експедицій, мистецькі твори сучасних художників.

На засіданні комісії обговорювали збільшення паркувальних місць, транспортну розв'язку та наповнення експозиції. А також - нічне освітлення території, оформлення алеї. На думку архітекторів — із першої сходинки усе це повинно нести смислове навантаження.

Відкорегований проект музею ухвалили.

"Це принциповий крок на шляху становлення української нації. У проекту було багато перешкод. У 2010 році Янукович привселюдно порушив закон, на угоду Путіну відмовився від того, що голодомор був геноцидом українського народу. Будівництво зупинилося. Коли прийшла нова влада, наш Громадський комітет звернувся, щоб відновити будівництво другої черги. І у жовтні 2016 року Кабінет міністрів ухвалив позитивне рішення", - розповів Gazeta.ua колишній віце-прем'єр, голова громадського комітету із вшанування пам'яті жертв Голодомору Іван Васюник.

Було багато дискусій про наукову концепції проекту, каже голова комітету.

"Музей потрібно присвятити найтрагічнішому періоду в історії українського народу. Він має показати не лише період 1932-1933 років, а й передумови цієї трагедії, починаючи з колективізації, сам процес знищення голодом українців та його наслідки. Музей — місце спогадів, місце пам'яті. Навіть у його розташуванні закладена висока ідея. Це унікальне місце з виглядом на Дніпро. Воно демонструє, що українська нація незнищенна. Попри весь терор, українці вижили", - додав Іван Васюник.

Територія, на якій зведуть музей, під охороною ЮНЕСКО. Від них чекають відповідних дозволів. У Міністерстві культури сформували міжнародну експертну групу з українських, польських, американських фахівців, яка займається створенням сучасної експозиції. Автори планують завершити проект протягом 2-3 років.

6 жовтня 2016 року Київради віддала Меморіалу жертв Голодомору земельну ділянку на вул. Лаврській, 3 та на проспекті Мазепи 5-а під будівництво музею. Вона має площу 2,2 га. Територія перебуває в комунальній власності міста і надається в користування музею на постійній основі.

Зараз ви читаєте новину «Музей Голодомору масштабно розширять». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути