середа, 04 листопада 2020 08:20

Мумію хлопчика-фараона шукали 8 років

Мумію хлопчика-фараона шукали 8 років
Говард Картер оглядає золотий саркофаг із мумією єгипетського фараона Тутанхамона Автор: explorer.life

Єгиптолог Говард Картер і археолог лорд Карнарвон у Єгипті знайшли гробницю Тутанхамона 4 листопада 1922-го. Тутанхамон - хлопчик-фараон з 18-ї династії Нового царства, який зійшов на престол у 9 років і помер 18-річним. Він правив у 1332-1323 роках до нашої ери.

Вісім років вели розкопки британський археолог Говард Картер і лорд Карнарвон по території Долини Царів. Врешті знайшли непограбовану гробницю. Археолог почав досліджувати її. Тут було безліч приладів для фараона і все було зроблено із золота і дорогоцінних каменів. Але в гробниці було відсутнє найголовніше - мумія фараона. І лише в лютому 1923-го виявлений величезний золотий саркофаг, який має прямокутну форму. За кімнатною, в якій зберігався саркофаг, виявлено ще одне приміщення - скарбницю.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Єгиптяни клали в саркофаг до мумії вино та золоті монети

Кам'яний саркофаг фараона Тутанхамона відкрили - усередині виявили золоту труну з його мумією. Саркофаг був золотим і містив понад 100 кг чистого золота, а також муміфіковане тіло фараона. Мумія була залита великою кількістю олії. Вона почорніла й затверділа. Картерові вдалося знайти не лише велику кількість коштовностей, а й саркофаг з прахом Тутанхамона. Мумію покривала чудова золота маска.

Досліджували гробницю до 1932 року. Нарахували 3,5 тис. предметів. Загальна вага золотих виробів – 110,4 кг. Скарби і мумію передали у Каїрський національний музей. Зараз саркофаг знаходиться з мумією Тутанхамона знаходиться у Долині Царів. Коштовності з гробниці фараона зберігаються у Каїрському музеї.

13 квітня 2001 року у Єгипті археологи виявили 22 мумії, які відносять до VI століття до нашої ери. Це добре збережені мумії зі знайдених в оазисі Бахарія, в так званій Долині золотих мумій. Знахідку виявили в 400 км на захід від Каїра.

Зараз ви читаєте новину «Мумію хлопчика-фараона шукали 8 років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути