пʼятниця, 27 вересня 2024 01:30

Мумії були вимазані найдавнішим у світі сиром

Мумії були вимазані найдавнішим у світі сиром
У Китаї знайшли давній сир. Фото: Wenying Li, Xinjiang Institute of Cultural Relics and Archaeology

Залишки стародавнього кефірного сиру знайшли на голові та шиї 3600-річних мумій у Китаї.

Невідома біла субстанція, яку знайшли на голові та шиї 3600-річних мумій у Китаї, виявилася найдавнішим сиром у світі, пише LiveScience.

Археологи спочатку виявили невідомий матеріал, яким були обмазані кілька мумій з кладовища Сяохе у північно-західній частині Китаю. Тест ДНК показав, що це був кефірний сир. Його приготували з використанням коров'ячого і козячого молока тисячі років тому.

У сирі були виявлені кілька видів бактерій і грибків, серед яких Lactobacillus kefiranofaciens та Pichia kudriavzevii. Ці мікроорганізми зустрічаються і в сучасних кефірних грибках, що є симбіотичними культурами, які складаються з бактерій і дріжджів і використовуються для перетворення молока на сир.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Археологи знайшли унікальний туалет давньої цивілізації

"Ми знайшли найдавніший зразок сиру у світі. Такі продукти важко зберегти протягом тисячоліть, що робить знахідку надзвичайно цінною", - зазначив дослідник з Китайської академії наук Цяомей Фу.

Знайдені бактерії L. kefiranofaciens мають тісний зв'язок із тими, які походять із Тибету. Після секвенування генів бактерій науковці змогли простежити розвиток пробіотиків за останні 3600 років.

"Ми з'ясували, що культура кефіру існувала на території Сіньцзяна на північному заході Китаю ще з бронзової доби. Наша робота дозволяє побачити еволюцію бактерій і дає ширше уявлення про життя древніх людей", - пояснив Цяомей Фу.

Однак залишається загадкою, чому стародавні цивілізації використовували сир для покриття мумій.

На археологічній пам'ятці в провінції Сичуань у Центральному Китаї археологи виявили священне бронзове дерево культури Шу. Його знайшли в жертовній ямі. Археологам знадобилися чотири місяці, щоб повністю розкопати гілки, квіти, частини стовбура й прикраси дерева.

Зараз ви читаєте новину «Мумії були вимазані найдавнішим у світі сиром». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути