четвер, 19 квітня 2018 08:20

Мешканці гетто підняли повстання проти нацистів

Мешканці гетто підняли повстання проти нацистів
Фото з рапорту Юрґена Штропа Генріху Гіммлеру в травні 1943 р. Оригінальний заголовок німецькою повідомляє: Mit Gewalt aus Bunkern hervorgeholt — "Силоміць витягнуті з бункера". Фото: Вікіпедія

В ніч на єврейське свято Пасхи, у Варшавському гетто 19 квітня 1943 року почалася збройна боротьба бійців єврейського підпілля проти нацистів. Повстання було першою збройною акцією такого великого масштабу, здійсненого польськими підпільними організаціями проти німців, а також першим міським повстанням в окупованій нацистами Європі.

Варшавське гетто було засновано 2 жовтня 1940 року за наказом губернатора Варшавського округу Людвіга Фішера. Нацисти відгородили стіною частину міста і переселили туди усіх варшавських євреїв. Поляки були змушені переїхати з території гетто.

Через три роки у гетто залишилися тільки 60 тисяч євреїв - молодь, здебільшого без родин, вони були приречені на смерть. Раніше було понад 400 тис., проте більшість були вже знищені у винищувальному таборі в Белжеці. День за днем відбувалася поступова ліквідація кварталів гетто. Коли німецькі військові і поліційні загони знову увійшли у гетто, то повстанці відкрили по них вогонь.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Повсякденне життя у Варшавському гетто - добірка фото

Кількість повстанців за різними даними становили 1000-1500 осіб, в тому числі багато жінок. Від польських підпільних організацій повстанці отримували допомогу. Поляки навчали будувати сховки, передавали зброю, бензин та інші хімікати для виготовлення "коктейлів Молотова". Також була невеличка група солдатів, котрі взяли участь у боях. Використовувалася зброя вбитих німців.

Загони СС та поліції під командування группенфюрера СС Юрґена Штропа придушили повстання і знищили більшість людей. Все гетто було методично спалене і зрівняне із землею, а після закінчення ліквідації гетто в першій половині травня висаджено в повітря Велику Синагогу. Німці оголосили про придушення повстання 16 травня 1943 року, хоча спорадичні бої відбувалися ще до червня 1943 року За німецькими підрахунками в боях загинуло 7 тис. євреїв, ще 6 тис. згоріли живцем, а близько 50 тис. було вивезено до концлагеря Треблінки. Всього кількість загиблих може сягати 62-63 тис.

Влітку 1941 року фотографи Віллі Георг та Генріх Джост зробили серію фото з Варшавського гетто. Історики досі не розуміють, чому мешканці ставляться позитивно до німців-фотографів. Вони посміхаються, позують. Але на деяких фото знімають перед ними шапки. Це означає, що вони знали, що перед ними німці. Фотографи зберігали фото при собі і опублікували їх лише після закінчення війни.

Зараз ви читаєте новину «Мешканці гетто підняли повстання проти нацистів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути