четвер, 17 жовтня 2013 15:18

Мельниківці вішали прапор жовтим догори, синім донизу, а бандерівці - навпаки

Автор: Фото: olyvka.blog.tut.ua
 

Те, що фактично українські повстанські загони почали діяти значно раніше 14 жовтня 1942 року, офіційної дати створення УПА, є широко відомим. Однак чому саме 14 жовтня було обрано цим днем? Про це в ефірі "Історично правди" розповів доктор історичних наук Іван Патриляк.

"Потрібно було прив'язатися до якоїсь традиції, тому що первісно на Волині й Полісся рядові повстанці мали звання козаків. Не стрільців, як було запроваджено, коли Галичина включилася у цей процес, а саме козаків, - повідомив історик. - Але що реально було зроблено? З німецьких документів видно, що у вересні-жовтні-листопаді 1942-го відбувалося концентрування "великих національних банд", як там сказано, в лісах на території сучасної Рівненщини. 15 жовтня в районі Сарн зафіксовано першу "велику українську національну банду", було записано до 300 осіб. Швидше за все, це був вишкільний табір".

Об'єднання розрізнених партизанських частин в єдину УПА стало можливим, хоч і не безпосередньо, завдяки остаточному розходженню поглядів провідників ОУН.

"Фактично після розколу, який відбувся в еміграції, і коли про нього у червні 1941 року дізналися в Україні, більше двох третин членів ОУН висловилися за підтримку Бандери. І лише три районні мельниківські організації ОУН збереглися на час приходу сюди похідних груп із Заходу. Розуміючи це, мельниківці зробили ставку на вкорінення у центральній та східній Україні", - розповів Іван Патриляк.

За словами історика, різні напрямки ОУН фактично діяли паралельно, хоча суперечності між ними були на практиці відчутними ще на початку радянсько-німецької війни.

"Після прориву оточення Південно-західного фронту і взяття Києва 19 вересня 1941 року, похідні групи як мельниківців, так і бандерівців з'являються в Києві. За спогадами, які однак важко перевірити, перші похідні групи і одних, і інших з'явилися ще до вступу власне німецьких військ. 18 вересня Червона армія повністю покинула Київ, а зранку 19 вересня вже в'їхали мельниківці та бандерівці. Була ціла комедія: вони перевертали прапори на дзвіниці Софії. Мельниківці вішали прапор жовтим догори, синім донизу, а бандерівці - навпаки. Тож була ціла проблема".

Зараз ви читаєте новину «Мельниківці вішали прапор жовтим догори, синім донизу, а бандерівці - навпаки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

27

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути