вівторок, 09 липня 2013 12:18

Спецтема: Волинська трагедія - 1943

Лише 28% поляків знають про Волинську трагедію 1943 року

Лише 28% поляків знають про Волинську трагедію 1943 року
Фото: istpravda.com.ua

Більшість поляків мало знають про події на Волині 1943 року. Такими є результати соціологічного дослідження, проведеного Центром дослідження громадської думки (CBOS) в рамках проекту "Важка пам'ять: Волинь 1943", повідомляє "Історична правда" з посиланням на Wprost.

Лише 28% відповіли, що багато чули про ті події. 31% населення Польщі нічого не знає про Волинську трагедію. 41% "щось чув, але небагато". При цьому 47% опитаних не знають, хто був жертвами і виконавцями злочину.

З опитаних, хто знає про Волинську трагедію, 52% вважають, що жертвами були тільки поляки. 9% вважають, що жертвами були і поляки, і українці. 2% називають жертвами тільки українців. 52% вважають, що виконавцями злочину були українці. 12% покладають відповідальність за події на німців чи росіян.

Майже 150 нардепів просять Сейм визнати Волинську трагедію геноцидом поляків

При цьому автори дослідження зазначають, що протягом останніх п'яти років кількість поляків, які чули про події на Волині, збільшилась.

Нагадаємо, 20 червня 2013 року Сенат (верхня палата польського парламенту) підтримав резолюцію до 70-річчя Волинської трагедії, де події 1943 року визначаються як "етнічна чистка українськими націоналістами польського населення з ознаками геноциду".

Волинська трагедія - обопільні етнічні чистки українського і польського населення, здійснені селянськими загонами самооборони з обох боків, Українською Повстанською aрмією та польською Армією Крайовою за участю польських батальйонів шуцманшафту та радянських партизанів у 1943 році під час Другої світової війни на Волині.

Є частиною масштабного польсько-українського міжетнічного конфлікту 1940-х років. Внаслідок різанини загинули десятки тисяч поляків та тисячі українців. Досі існують різні версії подій на Волині. У Польщі існує доволі потужний правий "кресовий рух", який використовує події 1940-х для зображення українців як єдиних винуватців тих подій.

Офіційно процес примирення розпочали у 2003 році президенти Кучма і Кваснєвський, у 2006-му його продовжили Ющенко і Качинський, відкривши у селі Павлокома пам'ятники замордованим українцям і полякам. Тоді ж українські політичні і громадські діячі попросили вибачення у поляків.

Раніше польські історики і політики (за винятком кресових організацій) згоджувалися, що під час Волинської трагедії постраждали і українці. Однак тепер керівник Інституту національної пам'яті Польщі в односторонньому порядку покладає провину за українсько-польський міжетнічний конфлікт 1940-х на українців, називаючи трагедію "різаниною" і "геноцидом".

Зараз ви читаєте новину «Лише 28% поляків знають про Волинську трагедію 1943 року». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

53

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути