понеділок, 08 липня 2013 17:31

"Поляки чинять інтелектуальне шахрайство" - історик

"Поляки чинять інтелектуальне шахрайство" - історик
Засідання Гаазької конференції 1907 року. Фото: fb.ru

Про те, яким чином поляки мухлюють історичними фактами й військовими законами розповів для Gazeta.ua львівський історик Андрій Козицький.

"У 1899 і 1907 році в Гаазі відбулися два конгреси, які розробили правила війни, - розповів Козицький. - У них були внесені два важливі компоненти, що діють і до сьогодні, щоправда, на жаль, практично під час кожної війни їх порушують. Засадничі речі – вбивати цивільних не можна. Відплатна акція виглядає, як вбивство когось, в тому числі й цивільного, щоб втримати противника від аналогічних дій. Міжнародне військове право має поняття репресалія, яка передбачає знищення майна цивільних жителів, але самих людей вбивати не можна".

Якщо ж хтось із військових уб'є цивільного, то солдат має бути покараний.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Польща згадала про Волинську трагедію через відродження культу Бандери в Україні — маршалок Сенату

"Командир має покарати того солдата, який убив цивільного, бо це абсолютно заборонено й не обговорюється, - стверджує історик. - Тобто, коли поляки починають говорити про відплатні акції, то вони вже роблять маленьке інтелектуальне шахрайство, бо ніяке міжнародне право не виправдовує вбивство у відповідь, чи тим більше превентивного вбивства. На війні можна, це й є суттю конфлікту, винищувати збройну силу противника".

При цьому Козицький зауважує, що збройні сили противника можуть мати цивільне походження.

"В тій самій Гаазькій конвенції говориться про комбатантів, - зауважує історик. - Комбатант – це партизан чи партизанський загін, котрий повинен виконати певні вимоги й тоді він вважається частиною армії. Ці вимоги: мати військову уніформу, або чітку ознаку, що вказують, що це не проста людина. Зазвичай використовуються пов'язки на рукавах, або головних уборах. Відкрите носіння зброї. Зброя не може бути схована під одягом. І останнє – це єдине командування. Якщо ж зібралася купа селян, які мають зброю, та ідуть палити сусідній населений пункт, то вони комбатанто не є, незалежно від того, якої національності селяни одні й інші".

Також історик пояснив чому регулярна армія вчиняє репресалії.

"Що стосується репресалій, то вони застосовуються у тому випадку, якщо цивільне населення веде війну проти регулярної армії, або вбиває цивільних мешканців і знайти конкретних виконавців не можливо,- пояснив Козицький. - Тоді армія виганяє цивільних мешканців, а майно знищує. Зазвичай його спалювали".

Зараз ви читаєте новину «"Поляки чинять інтелектуальне шахрайство" - історик». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

24

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути