четвер, 27 червня 2013 16:01

Поляки перебільшують кількість жертв Волинської трагедії - депутат

Поляки перебільшують кількість жертв Волинської трагедії - депутат
Фото: polradio.pl

Волинська трагедія виникла не на порожньому місці, а на основі того, яку політику проводила довоєнна Польща. Про це у коментарі Gazeta.ua заявив народний депутат від фракції "Батьківщина", автор книг "Волинянин. Книга друга" та "Трагедія українсько-польського протистояння на Волині 1938-1943 років" Ярослав Федорчук.

"У селі Нісвіч Луцького району, де я народився, перші вбивства українців поляками почалися ще 6-7 січня 1943 року. Тоді поляки вбили сім'ю із семи чоловік із малолітніми дітьми. 19 квітня спалили село Красний сад - живих людей кидали у полум'я. Тоді українці мусили захищатися. А тепер поляки кажуть, що лише відплачували українцям. Такого не було", - зазначив депутат.

Згідно його розрахунків по Волинській області, серед мирного населення поляків загинуло близько 6 тисяч, а українців - 11 тисяч. Тут не врахована кількість загиблих УПА чи Армії Крайової. Знамениті Владислав і Єва Семашко у своїх дослідженнях зменшили жертви з боку українців у 17,5 раз, а втрати польської сторони збільшили у 3,5 рази. І на основі цього піднімається істерія, як багато загинуло поляків.

"На сьогодні польський сейм фактично поставив під сумнів добросусідські і дружні відносини з Україною. Таке рішення наростало 20 років, протягом всієї української незалежності. Коли був Радянський Союз, поляки сиділи тихо. А коли вони побачили слабкість незалежної України, почали говорити про геноцид, офіційно називають цифру 100 тисяч загиблих. Маючи такого надзвичайно серйозного союзника як росіяни, вони сподіваються: а раптом почнеться переділ земель. Вони ж бачать, що Україна нестабільна. Вони і зараз називають наш регіон не Волинь, а польські східні креси, тобто східні рубежі. Вони з Росією зійшлися разом проти українського патріотизму, який був виявлений під час Волинської трагедії", - зазначив Федорчук.

На його думку, боронити український історичний міф можна лише одним способом - доводити правду. Депутат підготував заяву у відповідь на резолюцію польського сейму щодо Волинської трагедії. Ця заява зараз обговорюється і має прозвучати разом із заявою партії "Свобода".

Зараз ви читаєте новину «Поляки перебільшують кількість жертв Волинської трагедії - депутат ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

23

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути