понеділок, 08 липня 2013 12:59

Кучма і Кваснєвський звернулися до співгромадян з приводу Волинської трагедії

Кучма і Кваснєвський звернулися до співгромадян з приводу Волинської трагедії
Фото: www.volynpost.com

Напередодні 70-ї річниці трагічних подій на Волині, президент України (1994-2005 рр.) Леонід Кучма і президент Польщі (1995-2005 рр.) Олександр Квасьнєвський звернулися до співгромадян двох країн з проханням зробити все, щоб пам'ять жертв минулих конфліктів не стала приводом для погіршення відносин між двома народами.

У спільній заяві Кучми і Квасьнєвського з приводу 70-ї річниці Волинської трагедії президенти відзначили, що багатовікова історія українсько-польських відносин знає багато світлих сторінок і чимало трагічних подій.

"У пам'яті українців і поляків подразненої раною залишається трагедія, яка сталася в 1943-1944 роках на Волині, Холмщині, Східній Галичині. Вона поглинула життя десятків тисяч людей, перетворила на попелища села і хутори, принесла багато страждань обом народам. Причини тієї трагедії мали як історичний, так і тодішній політичний характер. Наші пращури заплатили дорогу ціну за усвідомлення того, що український і польський народи повинні жити в мирі та дружбі ", - говоритися в заяві.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Батьківщина" закликала не спекулювати на темі Волинської трагедії

Разом з тим, Кучма та Кваснєвський відзначають, що падіння недемократичних систем в обох країнах створило хороші передумови для взаєморозуміння і примирення між народами. Польща стала першою державою, що визнала незалежність України в 1991 році.

"Відтоді нашими народами зроблено багато важливих кроків назустріч один одному - у політичній, економічній та культурній сферах. Польща завжди підтримувала євроінтеграційні прагнення України, а Україна враховувала польський досвід ринкової економіки та євроінтеграції", - констатували екс-президенти.

Колишні глави держав нагадали, що в другій половині 90-х років ХХ століття польський і український президенти взяли на себе місію патронату над процесом польсько-українського примирення. "У травні 1997 року ми підписали Спільну заяву" До порозуміння і єднання ", а в липні 2003 р. - Спільна заява "Про примирення в 60-у річницю трагічних подій на Волині". Ми підтримали турботи про місця поховання і пам'яті загиблих у Польщі і в Україні. Наші зусилля увінчалися відкриттям меморіалу на Личаківському цвинтарі у Львові. Тоді були закладені основи взаємного прощення і примирення", - говоритися в заяві.

Кучма та Кваснєвський в черговий раз висловлюють переконання, що взаємне прощення - це шлях до повного примирення сьогоднішніх і майбутніх поколінь українців і поляків. "Конфлікти минулого не можуть перекреслити те, що протягом століть об'єднує Україну і Польщу, і не можуть перекрити шлях до процвітання наших держав і добробуту наших народів", - переконані вони.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Майже 150 нардепів просять Сейм визнати Волинську трагедію геноцидом поляків

"Ми звертаємося до політиків і всієї громадськості у Польщі та Україні пам'ятати і берегти великий дух нашого примирення і злагоди, який є національним, духовним і життєвим запорукою свободи і незалежності обох народів. Державні діячі та політики, які дійсно хочуть процвітання наших держав, повинні мислити і звертати свої погляди в майбутнє, піклуючись про єдність між нашими країнами. Сильні і незалежні Україна і Польща, об'єднані спільним баченням майбутнього, є кращим вшануванням наших попередників і найважливішим спадщиною майбутнім поколінням ", - говоритися в спільній заяві.

Разом з тим, напередодні 70-ї річниці трагічних подій на Волині, екс-президенти просять громадян України та Польщі зробити все, щоб пам'ять жертв минулих конфліктів не стала приводом для погіршення відносин між нашими народами. Вони сподіваються наступного року побачити подальший прогрес діалогу та зближення між народами.

Також екс-президенти з великою повагою і надією вітали спільну декларацію патріархів польських та українських церков з нагоди 70-ї річниці Волинської трагедії, як важливий голос моральної підтримки польсько-українського примирення.

"Ми віримо в силу добра, яка допомогла полякам і українцям подолати історичні розбіжності, знайти спільне майбутнє в сім'ї вільних європейських народів, де правда пам'яті і поваги є важливою основою дружби і співпраці.

Як повідомлялося, події 70-річної давнини знову стали приводом для гострих заяв як польської, так і української сторін. У дослідників немає спільної позиції в оцінках жертв серед поляків і українців. А Сенат Польщі наприкінці червня ухвалив заяву "У 70-ту річницю Волинського злочину", в якому ці події названі "етнічною чисткою з ознаками геноциду" і наголошується, що жертвами антипольської акції Української повстанської армії стали близько 100 тисяч поляків.

Як очікується, 14 липня в Луцьку пройдуть жалобні пам'ятні заходи за участю президента Польщі Броніслава Коморовського.

Крім того у всіх православних церквах на Волині 14 липня пройдуть заупокійні служби за загиблими 70 років тому під час волинської трагедії.

Зараз ви читаєте новину «Кучма і Кваснєвський звернулися до співгромадян з приводу Волинської трагедії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

17

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути