Ексклюзиви
пʼятниця, 05 липня 2013 15:26

Спецтема: Волинська трагедія - 1943

"Батьківщина" закликала не спекулювати на темі Волинської трагедії

"Батьківщина" закликала не спекулювати на темі Волинської трагедії
Фото: unn.com.ua

У "Батьківщині" закликали політичні сили та громадські організації України та Польщі не спекулювати на темі Волинської трагедії. Відповідну заяву оголосив на брифінгу у Верховній Раді народний депутат Борис Тарасюк.

За його словами, український та польський народи "єднає тисячолітня історія міжсусідських відносин." "Століттями взаємини поміж нашими націями були дружніми, але у спільному минулому були також війни та конфлікти, спричинені обставинами, незалежними від волі народів. Особливо драматичними подіями позначене ХХ ст., а серед них - вражаюча Волинська трагедія 1943 року, братовбивство між українцями та поляками. Українсько-польське протистояння закінчилося депортаційними операціями, які проводили державні структури під гаслом комуністичної Польщі", - наголосив він.

"Жертвами кровопролиття, етнічних чисток та депортацій з обох сторін стали десятки тисяч невинних людей, зокрема жінки, діти і старці. На Волині стали жертвами українці, поляки та громадяни інших національностей... Фракція ВО "Батьківщина" позитивно сприймає слова навзаємного прощення та примирення, з якими в 70-у річницю Волинської трагедії до українців і поляків звернулися церкви та релігійні організації обох наших держав. Це свідчення не лише вірності основним цінностям їхнього релігійного вчення, але й будування спільного майбутнього наших народів в об'єднаній Європі", - йдеться у заяві, яку зачитав нардеп.

Також, за його словами, фракція закликає політичні сили та громадські організації України та Польщі не спекулювати на темі Волинської трагедії та не нагнітати емоцій навколо важких сторінок спільної українсько-польської історії.

"Ми закликаємо говорити правду про минуле, але жити майбутнім, яке бачимо в нашій спільній українсько-польській європейській долі. Ми вітаємо спільно виголошену формулу українсько-польського примирення: "Вибачаємо і просимо прощення!", - наголосив він.

Президент України Віктор Янукович не приєднається до польського очільника Броніслава Коморовського під час урочистостей вшанування жертв Волинської трагедії, що відбудуться 14 липня в Луцьку.

Нагадаємо, 20 червня Сенат Польщі назвав трагічні події на Волині "етнічною чисткою з ознаками геноциду".

Зараз ви читаєте новину «"Батьківщина" закликала не спекулювати на темі Волинської трагедії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

33

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути