понеділок, 01 липня 2013 16:02

Спецтема: Волинська трагедія - 1943

Радянські й німецькі сили прагнули, щоб порозуміння між українцями й поляками не було

Автор: Фото: Євген Борісов
  Оксана Каліщук – доцент Волинського національного університету ім. Лесі Українки, дослідник Другої польсько-української війни
Оксана Каліщук – доцент Волинського національного університету ім. Лесі Українки, дослідник Другої польсько-української війни

Про дослідження причин конфлікту, що спричинив до Волинської трагедії 1943 року для Gazeta.ua розповіла доцент Волинського університету Оксана Каліщук.

"Очевидно, що однієї причини українсько-польського протистояння не було, - зазначила історик. - Це є цілий клубок факторів, які призвели саме до такого трагічного перегляду подій. Виокремити із них політичний, соціо-економічний, психо-ментальний чинники дуже складно. Коли ми починаємо аналізувати, все, що відбувалось на території України в роки Другої світової війни, то треба зрозуміти, що тут накопичувалось дуже багато різних моментів, що не дозволили вирішити мирно ті проблеми, що накопичились".

Часто українські дослідники звертаються для аналізу українсько-польського конфлікту до давнішої історії.

"Дуже відомий історик і фахівець Володимир Сергійчук звертається аж до історії взаємин між українцями й поляками 14 століття, - сказала жінка. - Він аналізує всю історію українсько-польських взаємин, які спонукали саме то такого перебігу подій. Тут, напевне, є рація, але й є певні підводні течії. Є певна небезпека сильно заглиблюватись у глибину століть, коли уже нарешті наш опонент не зможе знайти аргументи на наші тези. Але у будь-якому разі при аналізі подій Другої світової війни, на мою думку, щонайменшим часовим відрізком, від якого треба відштовхуватись, є 20 століття. Без історії українсько-польських взаємин періоду Першої світової, національно-визвольних змагань, міжвоєнного періоду не буде зрозуміло чому саме так, а не інакше розвивались події у роки Другої світової".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Поляки мовчать про те, що на Ковель йшли озброєні загони з Варшави"

Весь досвід існування українців в умовах другої Речі посполитої,Польської держави, він накопичував взаємні образи, несприйняття. Врешті все це вибухнуло трагічними подіями у роки Другої світової війни, - переконана Каліщук.

"Обговорюючи трагедію на Волині, польські дослідники люблять наголошувати на впливі українського націоналізму, як на чинник, що спровокував трагічні події в роки Другої світової Війни. Зрозуміло, що ніколи ідеологія сама по собі не може бути причиною якихось подій у суспільній історії, стосунках між народами й так далі, - переконана Каліщак. - Ще є роль зовнішнього чинника у розгортанні українсько-польського протистояння. Як відомо радянські й німецькі сили були зацікавлені у тому, щоб порозуміння між українцями й поляками не було. Відомо, що цю тезу розуміли уже у ті роки частина провідників як українського, так і польського підпілля. І тут надзвичайно цікаво і важливо зрозуміти, наскільки цей чинник впливав на те, що події розгортались саме в такому кривавому руслі".

Однією з найбільш розкручених позицій у цьому протистоянні є думка Еріха Коха, голови рейхскомісаріату України.

"Кох говорив: "Для нас буде дуже добре, коли українець, зустрівши поляка, буде мати бажання його вбити, а поляк навпаки українця. А якщо по дорозі вони ще вб'ють єврея, то це взагалі буде ідеальна ситуація", - процитувала історик німецького комісара. - Це найбільш розкручена ілюстрація, хоча таких ілюстрацій німецької окупаційної влади є дуже багато".

Зараз ви читаєте новину «Радянські й німецькі сили прагнули, щоб порозуміння між українцями й поляками не було». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

23

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути