понеділок, 13 травня 2013 17:07

Спецтема: Волинська трагедія - 1943

"Поляки мовчать про те, що на Ковель йшли озброєні загони з Варшави"

Автор: Фото: ipress.ua
 

Волинську трагедію не можна вважати геноцидом ні щодо українського народу, ні щодо польського. Про це в інтерв'ю iPress.ua розповів історик з Волині Іван Пущук.

"На основі розповідей людей, які я збирав упродовж 18 років, я роблю висновок, що українців убито на території Волинської області за всі ті роки до початку 1944-го року 8500 осіб. А поляків убито українцями біля 5500 осіб", - сказав він.

"Свого часу писалося про 500 тисяч, потім про 300, про 100 тисяч. У Семашків (йдеться про книгу Владислава та Еви Семашків "Геноцид") йдеться про 50-60 тисяч, і пише, що це дані біскупа із костьольних книг. І ця цифра в 50-60 тисяч – це вигадка", - сказав він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Акція "Вісла" не була помстою за злочини УПА на Волині" - історик

"Українці не ходили на польську етнічну землю вбивати поляків. А поляки йшли на чужу землю і вбивали корінних жителів. Якщо ж взяти документи ООН про право на територію, про етноцид і геноцид, то треба розібратися, хто той геноцид чинив – поляків вбито близько 12 тисяч, а українців – біля 19 тисяч", - наголосив історик.

Окрім цього Пущук прокоментував твердження істориків про те, що було винищене корінне польське населення на Волині.

"А хтось розібрався, скільки вбитих народилося на Волині? А їх була меншість і це насправді були приїжджі. Поляки мовчать про те, що через Буг на Ковель йшли озброєні загони Армії крайової з Варшави для проголошення незалежності Польщі під Ковелем. Звичайно, що вони гинули. І вважати їх убитими волинянами, репетувати про їхній геноцид нема підстав", - заявив він.

Зараз ви читаєте новину «"Поляки мовчать про те, що на Ковель йшли озброєні загони з Варшави"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

30

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути