пʼятниця, 24 квітня 2020 10:50

Мав прізвисько "Скажений козак" - загинув українець, який служив командиром у армії США

Мав прізвисько "Скажений козак" - загинув українець, який служив командиром у армії США
"Упродовж наступних трьох днів він показав себе найкращим бойовим командиром, з усіх, яких мені довелося побачити, без винятку", - писав офіцер Гарольд Мур у книзі "Ми були солдатами і юнаками" Фото: twitter.com/falledlenin/

Майор армії США українського походження Мирон Дідурик загинув у Південному В'єтнамі 24 квітня 1970-го. За свою хоробрість отримав прізвисько Mad Cossack - "Скажений козак".

Чоловік походив із Тернопільщини. До США із батьками емігрував 1950 року. Навчався у місті Джерсі штат Нью-Джерсі, де й відбув кадетський вишкіл. Був членом Пласту в курені "Кокни". У вільний час писав до "Свободи" - однієї з найстаріших українських газет діаспори. 1960-го вступив добровольцем на дійсну військову службу. Отримав звання старшини піхоти, згодом капітана.

Спочатку служив у Німеччині, пізніше перекинутий до В'єтнаму, де тривала війна між комуністичними силами, підтримуваними СРСР і Китаєм, та їх противниками, яких підтримували США та союзники.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Розстріляли 2 українських командирів

Брав участь у бою в долині Я-Дранг 1965-го, де командував ротою "Браво" 2-го батальйону 7-го кавалерійського полку. Тоді загинуло близько 300 американців та 1 тис. в'єтнамських бійців. Усі воїни згадували Дідурика як виняткового командира. За це отримав звання майора.

Після невеликої перерви 1969-го повернувся до В'єтнаму. Був призначений офіцером операцій 2-го батальйону 12-го кавалерійського полку. Екіпаж його гелікоптера здійснив посадку в зоні бойових дій та потрапив у засідку солдат В'єтнамської народної армії. Куля влучила у живіт. Поліг із усіма членами екіпажу.

Мирон Дідурик згадується у книзі Гарольда Мура "Ми були солдатами і юнаками" та відповідно у фільмі "Ми були солдатами" з Мелом Ґібсоном. На його честь названий відділ організації Українських американських ветеранів у Саут-Рівер, Нью-Джерсі.

Після 2-місячного наступу 30 квітня 1975 року війська Північного В'єтнаму зайняли Сайгон і, піднявши прапор над Палацом незалежності, проголосили завершення В'єтнамської війни, яка тривала з 1957 року. Вона стала одним із найбільших військових конфліктів другої половини XX століття, що залишив помітний слід у новітній історії В'єтнаму, СРСР, США, Лаосу і Камбоджі.

Зараз ви читаєте новину «Мав прізвисько "Скажений козак" - загинув українець, який служив командиром у армії США». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути