вівторок, 23 травня 2017 04:22

Матіас Руст приземлився на Красній площі, щоб передати послання Горбачову

Матіас Руст приземлився на Красній площі, щоб передати послання Горбачову
Легкомоторний літак "Cessna 172B Skyhawk" західнонімецького льотчика Матіаса Руста приземлився на Червоній Площі у Москві. Фото: Вікіпедія

28 травня 1987 року о 18.45 за московським часом легкомоторний літак "Cessna 172B Skyhawk" 19-річного західнонімецького пілота-аматора Матіаса Руста приземлився на Красній площі у Москві. Він прибув до Москви з місією миру і хотів передати Горбачову мирне послання.

Літак плавно приземлився і викотився на Красну площу до підніжжя Спаської башти. Його відразу ж оточили люди. Тривоги ніхто не виявив, багато москвичів думали, що це частина святкової програми, присвяченої Дню прикордонника. Тому були дуже доброзичливі і просили автографи у пілота.

Літак Руста пролетів через усю територію СРСР: від Фінської затоки до Москви і не був збитий. Система протиповітряної оборони Московського військового округу саме була вимкнена на профілактику. Руст вилетів з Гамбурга, здійснив проміжну посадку в аеропорту Гельсінкі для дозаправки. Диспетчерській службі аеропорту Руст сказав, що летить до Стокгольма. В Балтійському морі зник з повітряного простору Фінляндії. Рятувальники виявили в морі масляну пляму і розцінили це як аварію літака. За 6 годин Руст подолав відстань приблизно в 880 кілометрів і приземлився на Червоній площі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Канадський пілот посадив літак у центрі Монреалю

Через годину міліціонери доставили порушника в звичайне відділення міліції, потім в СІЗО. У його простодушний розповідь про те, що він зробив "жест миру", ніхто не повірив. В ході допиту слідчі КДБ повторювали одну і ту ж фразу: "Скільки тобі імперіалісти заплатили за цю провокацію?".

Руст був звинувачений у хуліганстві, порушенні авіаційного законодавства і незаконному перетині радянського кордону. 4 вересня Руста засудили до чотирьох років позбавлення волі. Ув'язнення відбував у Лефортовській тюрмі в Москві. Руст відсидів 14 місяців у СІЗО і був помилуваний указом президії Верховної Ради СРСР.

У радянських газетах його політ був представлений як провал радянської системи протиповітряної оборони. Михайло Горбачов саме шукав нагоди для чисток в армії. У результаті міністр оборони СРСР, командувач військ ППО й інші високопосадовці-військові були звільнені. Світові ЗМІ висували інші версії причин польоту Руста: виграти парі, справити враження на дівчину.

Пізніше москвичі жартома називали Червону площу "Шереметьєво-3". У 2008 році літак був куплений Німецьким технічним музеєм в Берліні, де виставляється у фойє.

Зараз ви читаєте новину «Матіас Руст приземлився на Красній площі, щоб передати послання Горбачову». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути