понеділок, 03 грудня 2012 14:13

Марко Поло ніколи не був у Китаї, обдуривши західний світ

Автор: Фото: commons.wikimedia.org
  Сторінка з книги Марко Поло
Сторінка з книги Марко Поло

Марко Поло ніколи не бував y Китаї. До такого висновку дійшли нещодавно італійські вчені.

Єдиний документ фундаментального характеру, який був прямим доказом середньовічних подорожей, – праця італійця-мандрівника "Книга про різноманітність світу" - виявився підробкою.

Як не дивно, але цей документ сприяв початку ери Великих географічних відкриттів. Сам Колумб напередодні та під час своїх історичних плавань до Америки зачитувався цією книгою на своєму борту.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Під водою Бермудського трикутника знайшли піраміди

Італійські вчені стверджують, що великий мореплавець Марко Поло ніколи не був на Сході від Туреччини і написав свою книгу на основі розповідей азійських купців, з якими розпивав міцні напої у місцевих пабах. Після археологічних розкопок в Японії керівник дослідницької групи професор Університету Неаполя Даніеле Петрелла впевнений, що у його команди з'явились 100% докази того, що інформація в книзі Марко Поло носить вторинний характер, тобто він написав її з других рук.

Вчені зясували суттєві неточності в тих розділах книги Марко Поло, де описано найвизначнішу подію тогочасної епохи – напад монгольського хана Хубілая на Японію в 1274-1281 рр. Якщо Поло дійсно бував в цих краях, то він мав би розписати епохальні події з максимальною точністю. Раніше вчені вважали, що так і було. Більше того, історичні висновки про війни Хубілая у багатьох аспектах ґрунтувались на працях Поло.

Група Петрелли знайшла низку доказів, які стверджують, що Поло ввів світ в оману своїми розповідями. Хубілай був онуком великого Чингізхана, який завоював та об'єднав Монголію, та захопив Китай. Саме Хубілай переніс столицю імперії в Ханбалик (сучасний Пекін). Окрім Китаю Хубілай завоював території сучасної М'янми, Камбоджі та Кореї. Хубілай також здійснив два походи на Японію – в 1274 та 1281 роках.

У своїй праці Марко Поло поплутав факти, причому тих подій, очевидцем яких він мав бути. Мандрівник пише, що під час своїх подорожей він зупинявся у Хубілая і від нього він отримав інформацію про історію нападів на Японію.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Картограф 16 століття зобразив Америку схожою на бумеранг

"Якщо це дійсно так, тоді чому Поло попутав дві найбільші події тих років?" – запитує Даніеле Петрелла.

"Поло пише, що під час першої кампанії флот Хубілая, який виходив з портів Кореї в бік Японії, був знищений тайфуном, причому цілком. Ці події справді мали місце, але в часи другого походу Хубілая на Японію. А це різниця в сім років. Окрім цього Марко Поло допустив кілька неточностей в описі кораблів, стверджуючи, що в них було по 5 щогл, а насправді їх було 3".

Такі неточності у Книзі Поло - ще не всі факти, на яких ґрунтують свої докази вчені, під керівництвом Петрелли. Виявляється, великий мандрівник ніколи не чув в оригіналі назви портів та міст, до яких він подорожував. Для географічних пунктів в Китаї та Японії Марко застосовував винятково перські назви.

"Хіба це не підозріло?" – запитує Петрелла. Мандрівник, який добрався до Китаю, повинен був би застосовувати місцеві топоніми, або їхній переклад на італійську мову. Перські назви говорять скоріше про те, що Поло записував свої неточні розповіді зі слів перських купців.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Країну праведників Шамбалу шукали в Туві

Подібної думки дотримується співробітниця Британської бібліотеки Френсіс Вуд, фахівець у питаннях історії Китаю. Вона у 1995 р. опублікувала працю "Чи бував Марко Поло в Китаї?"

На думку пані Вуд, Поло просто скопіював розповіді одного перського мандрівника. У всій книзі Поло написано всього 18 речень від першої особи, і майже відсутні повідомлення, які Поло бачив на власні очі.

Останнім вбивчим фактом є спростування інформації про те, що Марко Поло служив емісаром при дворі Хубілая. Дослідники перелопатили усі монгольські та китайські документи, які дійшли до нас сьогодні – ані Марко Поло, ані якийсь інший представник західного світу у такому званні не згаданий.?

Зараз ви читаєте новину «Марко Поло ніколи не був у Китаї, обдуривши західний світ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути