вівторок, 26 вересня 2023 10:55

Президент і чотири міністри пограбували потяг

Президент і чотири міністри пограбували потяг
26 вересня 1908 року поляки пограбували поштовий поїзд на станції Бездани. Фото: eadaily.com

Бойовики Польської соціалістичної партії під керівництвом майбутнього президента Юзефа Пілсудського 26 вересня 1908 року пограбували поштовий поїзд на станції Бездани. Потяг перевозив гроші з Варшави до Петербурга. Викрали 200 812 руб. У той час місячна зарплата поліцейського була 40 руб., а міського голови – 200.

Вони брали активну участь в російській революції 1905-1907 років. Щоб мати гроші, вирішили пограбувати потяг. До групи входили чотири жінки і 16 чоловіків. Пограбування очолював Юзеф Пілсуд­ський (1867–1935). Після відновлення 1918-го незалежної Польщі він очолить державу. Як тільки поштовий потяг зупинився на станції в нього кинули бомбу. В перестрілці нападники вбили одну людину, решта охорони здалась. Революціонери за допомогою динаміту відкрили сейфи та забрали гроші. Крім Пілсудського в акції взяли участь троє осіб, які в майбутньому стануть прем'єр-міністрами Польщі - Томаш Арцишевський, Александр Прістор и Валерій Славек.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Переможниці першого конкурсу краси плюнули в обличчя

Гроші витратили на створення в Галичині "Союзу громадянського опору" і дачу хабарів для викупу революціонерів та членів їх сімей. Частина коштів передали в касу стрілецьких спілок.

Акція на станції була однією з найуспішніших і найбільших акцій по експропріації коштів. У зв'язку зі складом учасників вона увійшла в історію під назвою "Акція чотирьох прем'єрів".

В бельгійському містечку Спа пройшов перший в історії конкурс краси 19 вересня 1888 року. Організатором був бізнесмен і власник місцевого казино Ерве дю-Лоррен. Він виділив 10 тис. бельгійських франків для премій переможницям. У журі конкурсі запросив лікарів, чиновників, художників.

Зараз ви читаєте новину «Президент і чотири міністри пограбували потяг». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути