Ексклюзиви
понеділок, 27 липня 2020 11:51

Літак упав на людей під час авіашоу

Літак упав на людей під час авіашоу
Скнилівська трагедія стала найбільшою в історії авіаційних шоу Фото: 112.international

Найбільша в історії авіаційних шоу катастрофа сталася 27 липня 2002 року на Скнилівському аеродромі під Львовом. Забрала життя 77 людей, з них - 28 дітей.

Того дня на летовищі "Скнилів" - тепер Міжнародний аеропорт "Львів" - проходило святкування 60-ї річниці 14-го авіаційного корпусу ВПС України. Пілоти демонстрували виконання фігур вищого пілотажу, за чим спостерігали 10 тис. людей.

О 12:52 пілоти винищувача Су-27УБ завершували виконання фігури "коса петля", але літак пролетів на занадто малій висоті - зачепив дерево, руліжну доріжку та 2 інші літаки. Некерований Су-27 здійснив декілька обертів і впав на людей, які підійшли подивитися на маневри поближче. Окрім безлічі загиблих, було поранено близько 250 людей, за іншою версією - понад 540. Пілоти встигли катапультуватися одразу після зіткнення.

Причиною трагедії назвали погану організацію, підготовку та проведення авіашоу. Пілотів Су-27 Володимира Топонара та Юрія Єгорова звинуватили у відхиленні від пілотного завдання та помилці у пілотуванні. Ті ж наголошували на поганій організації шоу й нестабільності літака. До того ж, виконувати маневри мали на літаку Міг-29, на якому тренувалися, однак той не змогли перекинути з Івано-Франківська через погані погодні умови.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Знайшли газети, що вціліли після авіакатастрофи

Врешті до відповідальності притягнули 10 осіб. Льотчики отримали 14 і 8 років ув'язнення. Мали виплатити значні компенсації за знищений літак. Згодом терміни покарання і суми виплат зменшили.

Родичам загиблих виплатили 10-100 тис. грн компенсації. Значно менші суми отримали поранені, хоча безліч із них залишились інвалідами, з важкими психічніми травмами.

У пам'ять про загиблих на території летовища звели каплицю, а на місці падіння літака - пам'ятник.

До Скнилівської трагедії найбільшою в історії авіаційних шоу катастрофою стало зіткнення над авіабазою Рамштайн у Німеччині 1988 року. Тоді у повітрі зіткнулися 3 італійські учбово-бойові літаки "Аермаккі", які впали на глядачів. Загинули 70 чоловік, 300 отримали поранення.

Зараз ви читаєте новину «Літак упав на людей під час авіашоу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути