вівторок, 28 лютого 2012 16:56

Лекція німецького історика про Бандеру викликала політичний скандал

Лекція німецького історика про Бандеру викликала політичний скандал
Фото з сайту aif.ru

Андрій Іллєнко, голова київської організації Всеукраїнського об'єднання Свобода, вважає діяльність певних іноземних істориків шкідливими для України. Таку позицію він, зокрема, висловив Gazeta.ua з приводу візиту до України професора Ґжеґожа Россолінського-Лібе.

Скандал навколо лекцій пана Россолінського-Лібе розгорівся вчора через вимогу ВО Свободи скасувати обговорення. Внаслідок цього лекція не відбулася у Національному гірничому університеті.

Ґжеґож Россолінський-Лібе – випускник Університету Гамбурга. Пише дисертацію на тему "Степан Бандера: життя українського фашиста і пам'ять про нього (1909-2009)".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Табачник хоче впливати на хід історії методом насильства

Історик мав провести кілька публічних лекцій з обговоренням на теми"Степан Бандера: життя українського революційного ультранаціоналіста та пам'ять про нього, 1909-2009 рр." та "ОУН-УПА та етнічне й політичне насильство в Західній Україні, 1939-1950 рр."

Як повідомляла прес-служба Фонду імені Гайнріха Бьолля в Україні загалом повинно відбутися чотири лекції: 27 та 28 лютого у Дніпропетровську в Національному гірничому університеті та у Всеукраїнському Центрі Вивчення Голокосту "Ткума", 29 лютого у приміщенні Торгово-промислової палати, а також 1 березня у Посольстві Німеччини.

Андрій Іллєнко висловив думку про те, що подібні обговорення покликані лише дискредитувати українську історію. Він прокоментував свою позицію щодо ситуацію у Дніпропетровську: "Ця лекція, на наш погляд, є абсолютно провокативною і українофобською, а ця людина, яка називає себе істориком є насправді примітивним українофобом, який паплюжить українських героїв і займається спекуляціями. Така лекція нікому в Україні не потрібна, вона лише створює конфліктну ситуацію. Я так розумію, що ті люди, які погодилися надавати приміщення для цієї лекції, зрозуміли, що це неправильно і скасували лекцію".

"Ми звернулися до Торгово-промислової палати скасувати цю лекцію, оскільки це створює конфліктну ситуацію і напругу в суспільстві. Ми сподіваємося, що скасують цю лекцію. Якщо не скасують, то ми завтра будемо проводити пікетування й діяти адекватно у цій ситуації" - зазначив Іллєнко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Скандальний біґ-борд із зображенням Сталіна демонтували запорізькі комунальники

З відповідною вимогою ВО Свобода звернулася також до посольства Німеччини в Україні, а також до Міністерства зовнішніх справ з проханням прокоментувати дії амбасади. "Дуже прикро, що така відверта махрова українофобія буде відбуватися у приміщенні німецького посольства. Тобто фактично німецька держава визнає, що це її позиція. Але якщо вони так будуть робити, вони підтвердять, що вони досі вважають нас якимись недолюдьми, які не мають права мати своїх героїв" - додав політик.

У офіційній заяві Фонду мені Гайнріха Бьолля повідомляється, що недопущення берлінського історика до української аудиторії є грубим втручанням в академічну діяльність.

"Питання про можливість чи неможливість наукової дискусії з доповідачем вирішувалося наперед, до її початку, шляхом простого закриття майданчика. Закид у начебто ненауковості поняття "фашизм" супроводжувався звинуваченнями в "українофобії" чи "антиукраїнськості". Заявлялося, що тема Другої світової війни сама по собі є занадто політизованою, щоб її можна було обговорювати в університетах. Організаторам стало відомо, що партнерські інституції в Дніпропетровську отримали дзвінок від людей, які назвалися представниками ВО "Свобода" і висловили свій протест проти проведення лекції. Це є неприпустимим випадком прямого втручання політичних організацій в академічне життя. Тим більше неприпустимим є зважання академічних інституцій на позицію праворадикальних організацій", - сказано у заяві.

Кличко виправдовується за слова про УПА: його відповідь перекрутили ЗМІ

Невідомою залишається реакція самого історика. Канадський професор Іван-Павло Химка, який був науковим керівником Россолінського-Лібе, написав у своєму профілі у Фейсбуку, що отримав сьогодні дзвінок від Ґжеґожа: "Він повідомив, що перебуває під захистом німецького посольства після того, як у квартиру, де він зупинився у Києві, почали надходити дзвінки з погрозами".

Щойно стало відомо про те, що лекцію у Торгово-промисловій палаті скасували. Обговорення у посольстві 1 березня відбудеться.

 

Зараз ви читаєте новину «Лекція німецького історика про Бандеру викликала політичний скандал». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

81

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути