неділя, 20 грудня 2020 10:06

Лавра почала видавати книги

Лавра почала видавати книги
"Часослов" мав 214 аркушів. Фото: wikimedia.org

У Києво-Печерській лаврі 20 грудня 1616-го видали першу датовану друкарнею книжку – "Часослов". Це видання літургійного вжитку, до складу якого входять тексти незмінних щодобових молитв – утрені, вечірні, повечірниці.

Містить передмови від імені архімандрита Києво-Печерської лаври Єлисея Плетенецького та від одного з очільників друкарні Захарії Копистенського. Книга має 214 аркушів. Використаний шрифт та дошки Стрятинської друкарні Балабана, які купили для печерської установи.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Після шаленного розголосу перше видання "Кобзаря" піддали жорсткій цензурі

Друк книжки охайний та майстерний, що вказує на досвідченість та фахову підготовку виконавців. Аркуші основного тексту нумеровані. Друк здійснено 2-ма фарбами.

Публікація саме "Часослова" пояснюється тим, що книжка окрім літургійної функції використання при богослужінні слугувала й підручником з навчання грамоти, що вказує на націленість друкарні й наукового гуртка лаври на впровадження начального процесу.

Оригінал "Часослова" зберігається у фондах Російської державної бібліотеки в Москві. Оцифровану книгу можна переглянути на сайті стародруків.

Друкар Іван Федорович видав твір "Хронологія" білоруського поета Андрія Римші у Острозі 5 травня 1581-го. Публікація стала першим у кириличному друкарстві окремим поетичним виданням та своєрідним календарем.

Зараз ви читаєте новину «Лавра почала видавати книги». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути