Ексклюзиви
вівторок, 05 травня 2020 10:00

Видали віршовану історію церкви

Видали віршовану історію церкви
Іван Федорович працював у князя Костянтина Василя Острозького. Надрукував Буквар, Новий Заповіт і Псалтир, Острозьку Біблію Фото: opoccuu.com

Друкар Іван Федорович видав твір "Хронологія" білоруського поета Андрія Римші у Острозі 5 травня 1581-го. Публікація стала першим у кириличному друкарстві окремим поетичним виданням та своєрідним календарем.

На одноаркушевій листівці був вірш "Ко­торого ся месяца, што за старых веков деело короткое опісаніе". У ньому розповідалася історія біблійних подій чи одного із визначних церковних свят за місяцями. Починався вірш із вересня, коли і розпочинався церковний рік.

Місяці написані трьома мовами: латиною, давньоєврейською та народною розмовною мовою, що вживалась на теренах України і Білорусі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Заздрість і ненависть погнала нас" - як з'явилася перша друкована книга в Україні

Месеца генуара, по гебрейску тебет, просто сычень.

Чужоземъские мудърцы Христа привитали,

злато, ладан и миру, як пану, дали.

генуара 6 дня.

Імовірно, листівка була призначена для молодших учнів Острозької школи. Вони завчали назви місяців і біблійні події, знайомились із віршуванням. Помітки про участь Федоровича у видруковуванні немає, але її підготували в Острозькій друкарні в один рік із Острозькою Біблією - першим повним виданням Святого письма церковнослов'янською мовою. Тому участь першодрукаря не залишає у дослідників сумнівів.

7 березня 1573 року друкар Іван Федоров заснував у Львові першу в Україні друкарню, про існування якої точно відомо історикам.

У всіх його українських книгах, а також у первісних документах, що висвітлюють діяльність і побут друкаря, прізвище Федоров не згадано жодного разу. Сам же Іван Федоров у виданнях, випущених в Україні, іменує себе так: "Іван Федорович Москвитин", "Іван Федорович друкар Москвитин", "Іван Федорович печатник з Москви".

Зараз ви читаєте новину «Видали віршовану історію церкви». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути