Ексклюзиви
четвер, 22 серпня 2013 13:37

Кулемет "Максим" могли возити коні та собаки
16

Фото: Фото: istpravda.ru
Хайрем Максим

Перша світова війна змінила не тільки технологічний уклад і концепцію війни, а й усе суспільство. Не дарма її початок вважають відправною точкою нової епохи.

У технологічному плані це була війна на знищення. Раніше війни були зовсім іншими. Полководці заздалегідь домовлялися про місце і час проведення баталії, люб'язно сповіщаючи один одного згідно з дипломатичним етикетом, а самі військові дії нагадували шахові партії. Перша Світова війна змінила все.

Це показала вже перша битва на східному фронті, яка відбулася через три дні після початку війни - 4 серпня 1914 року. Тоді за дві години кілька кулеметних черг майже повністю винищили три австрійських полки кавалерії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Цар-гармата: історія улюбленої зброї ґанкстерів розпочалася 1915 року

Цікаво, що перший станковий кулемет, розроблений в 1873 році американським зброярем Хайремом Стівенсом Максимом, довгий час не міг знайти собі ніякого застосування. Кулемет не особливо цікавив навіть самого винахідника. Після перших вдалих випробувань Максим закинув своє творіння на 10 років, оскільки тоді він цікавився іншими речами - наприклад, розробкою електричного дзвінка. Тільки на початку 1880-х рр. він вирішив подати заявку на патент кулемета, запропонувавши уряду США виготовити кілька штук для потреб армії. Але його пропозиція нікого не зацікавила, і Максим емігрував до Великобританії. Там він домігся того, щоб випробувані зразки кулемета були прийняті на озброєння в декількох колоніальних корпусів.

У 1893 році в Африці 50 британських військових, озброєних гвинтівками і чотирма кулеметами, успішно відбили натиск армії зулусів, які втратили три тисячі осіб. Після цього англійський уряд прийняв директиву про розробку власного кулемета "Віккерс", яким, щоправда, оснащували війська лише в колоніях.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Татарські ятагани, свинячий меч, козацькі литаври - найбагатша колекція зброї зберігається у львівському "Арсеналі"

У Росії також гідно оцінили творіння Хайрема Максима. Вперше кулемет був прийнятий на озброєння 1888 року - після того, як імператор Олександр III особисто розстріляв кілька мішеней. Справжнє визнання до "Максима" прийшло лише в 1905 році, коли в битві поблизу Мукдена російська батарея з 16 кулеметів поодинці відбила натиск японської армії, причому, в ході штурму японці втратили половину солдатів. Після цього кулеметні черги стали створювати в кожній військовій частині.

Але армії Австро-Угорщини і Німеччини подібного бойового досвіду не мали. Не було і кулеметів. Зате було багато кавалерійських полків, які тоді складали не менше десятої частини від загальної чисельності всіх армій.

Всі ці гусари, драгуни і улани були знищені в перші ж місяці Першої світової війни.

Зараз ви читаєте новину «Кулемет "Максим" могли возити коні та собаки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути