пʼятниця, 18 січня 2013 13:12

Цар-гармата: історія улюбленої зброї ґанкстерів розпочалася 1915 року

Головна особливість гангстера 20-х і 30-х років – пістолет-кулемет Томпсона – є свого роду маркером минулого століття, тієї його частини, що асоціюється у сучасної людини зі зухвалістю й відвагою 20 століття. У народі відомий найбільше як "Томмі-ган", але мав ще дюжину прізвиськ – на зразок Друкарської Машинки Чикаго, і своєю популярністю зобов'язаний поєднанню ергономічності і скорострільності, а своєю привабливістю – дорогій дерев'яній і срібній обробці деяких моделей, пише lacruax.com.

Автор: Фото: lacruax.com
 

Необхідність в легшій, дальнішій і скорострільнішій зброї виникла під час Першої світової війни: ручні кулемети, що існували у той час, були неймовірно застарілими для потреб піхоти, яка втомлювалася від сидіння в траншеях.

Автор: Фото: lacruax.com
 

1915 р. Пістолет-кулемет Ревеллі

Передвісником того, що тепер ми називаємо "Томмі", був винахід італійського майстра Ревеллі: він 1915 року створив спарку з двох пістолетів-кулеметів, які вміщували два магазини по 25 дев'ятиміліметрових патронів. Нерухомий ствол з важким вільним затвором "Ревеллі" застосовували в піхоті, бронечастинах й авіації, але скоро стало зрозуміло, що майже вісім кілограмів ваги означало малу маневреність, а це, незважаючи на високу скорострільність в 400 пострілів в хвилину – серйозний аргумент на користь розробки чогось досконалішого.

Довжина "Ревеллі" – 533мм

Тобто, коротше за скрипку. Міг би поміститися в скрипковий кейс, якби не був таким важким – 7,41 кг

1917 р. Aвтоматический пістолет-кулемет МП- 18/1

Через декілька років, в 1917 році в Німеччині для потреб Третього райху винахідник Хуго Шмайсер патентує своє творіння – автоматичний пістолет-кулемет МП- 18/1, виготовлений на заводі Теодора Бергмана. Зручність цієї зброї було складно заперечити: він важив всього 529 г, стріляв на 200 метрів і міг здійснювати безперервний вогонь в темпі 400 пострілів в хвилину.

Швидкість кулі – 340м/с

Можна порівняти зі швидкістю звуку в повітрі, яка в ідеальних умовах досягає приблизно 340-344 м/с.

1918 р. Автоматичний пістолет-кулемет "Ангілятор"

У 1918-му вдалося створити "Ангілятор", який мав коробчатий магазин, пістолетне руків'я і друге вертикальне руків'я під ліву руку. З недоліків: велика вага (один повністю споряджений магазин на 100 патронів важив більше 4 кг) і висока ціна – 225$. Усі деталі виготовлялися на точних металорізальних верстатах з цілісних болванок, а ствол для захисту від корозії покривався сріблом.

Для порівняння: легковий автомобіль в 1918-му році коштував близько 400 доларів, тобто всього в два рази більше.

Автор: Фото: lacruax.com
 

1921 р. Пістолет-кулемет Thompson

У 1921-му році на заводі "Кольт" вийшов пістолет-кулемет, що прославив своє десятиліття як Roaring 20's, – 20-і роки ревіння, – той самий пістолет-кулемет Thompson. Темп стрільби його був доведений до 800-900 в/м, а для того, щоб він швидше охолоджувався, на стволі з'явилися концентричні ребра. Військова модель М1921 – М1923 – вийшла в 1923-му році, де замість додаткової рукояті, щоб зменшити собівартість, був використаний плаский цевій. З'явилися пристосування для стрільби холостими патронами, можливість установки багнета, глушник, компенсатор і навіть вогнегасник. Довжина ствола – 100-267 мм, коробчаті магазини були не 20-зарядні, а дискові, як в барабанних магазинах Пейна, вміщували 50-100 патронів. Для підвищення рекламного ефекту його сталі називати "Томмі-ган" і відправили до Європи з метою поширення.

Вага – 4,8 кг

При цьому загальна вага солдатського спорядження (рушниця, каска, боєприпаси, польова форма, фляга і аптечка на ремені) складає 14-15 кг

"Томмі-ган" в масовій культурі

Уперше "Томмі-ган" по-великому засвітився в пресі і, відповідно, в масовій свідомості у зв'язку з "Бійнею в день святого Валентина" – кривавою розправою банди Аль Капоне над конкурентами. Знаряддям його хлопців служив саме кулемет Томпсона. Услід за цією подією американська преса перетворила гармату Томпсона на справжню зірку, присвоївши автомату відразу декілька прізвиськ: друкарська "машинка (за характерний звук при стрільбі) Чикаго" і "Бомбомет" (за потужнысть). Частиною свого міфічного статусу "Томмі-ган", звичайно, зобов'язаний і украй поетичному способу його транспортування в середовищі гангстерів – розібраний автомат ідеально поміщався в кейс для скрипки. У кіно його уперше можна було побачити в 1931 році у фільмі "Маленький цезар" – вільному переказі життя Аль Капоне.

"Обличчя зі шрамом"
1932 рік

В той час, як на вулицях гангстери все більше вводили "Томмі-ган" в ужиток, Голлівуд вважав за краще залишати його на екрані зброєю поліцейських і військових структур. Одним з перших рідкісних прикладів збереженого на екрані гангстера з кулеметом Томпсона став фільм "Обличчя зі шрамом". У римейку 1983 року герой Аль Пачіно, щоправда, використовував вже зовсім інші гармати.

"Бонні і Клайд"
1967 рік

Ця легедарная пара грабіжників була великими прихильниками дітища генерала Томпсона і активно використовувала його страхітливу репутацію, створюючи навколо кулемета культ – один з їхніх "Томмі-ганів" був в 2012-му році проданий на аукціоні. У фільмі Артура Пенна їх, звичайно ж, нерідко можна побачити саме з цим пристосуванням для вбивства в руках.

"Герої Келлі"
1970 рік

У військових фільмах до певного часу кулемет Томпсона можна було побачити значно частіше, ніж в кримінальних. У цьому комедійному сплаві двох жанрів про те, як група солдатів вирішує викрасти золото з банку, "Томмі-ганом" користується сам Клінт Іствуд.

"Диллінджер"
1973 рік

За неофіційними підрахунками за його недовгу бандитську кар'єру в руках Джона Дилінджера побувало близько 11 різних "Томмі-ганів" – значна цифра, враховуючи, що дістати їх було не так вже і просто. У одній з перших екранізацій життєвого шляху відомого бандита кулеметом Томпсона користуються практично усі учасники його банди.

"Перехрестя Міллера"
1990 рік

У цьому фільмі братів Коенів Лео О'Бреннон, бос мафії, примушує танцювати двох головорізів, які увірвалися до нього в будинок, розстрілюючи їх з "Томмі-гана". Видача патронів у старого "Томмі" чимала – цілих 800 пострілів в хвилину, так що цю сцену грав каскадер. Ще подейкують, що під час зйомок педантичні Коени виходили з себе, оскільки пістолет-кулемет постійно заклинювало.

"Проклятий шлях"
2002 рік

По закінченню часу "Томмі-ган" в масовій культурі остаточно затвердився. Так, образ ґангстера 30-х років – це вже традиційно плащ, капелюх, "Томмі-ган". Три речі є невід'ємними компонентами образу героя Тома Хенкса в "Проклятому шляху" – історії вбивці-мафіозі, що пішов проти свого начальства.

Зараз ви читаєте новину «Цар-гармата: історія улюбленої зброї ґанкстерів розпочалася 1915 року». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути